A kormány idén is támogatta a klímaváltozás elleni küzdelmet

A magyar kormány cselekszik a klímavédelemért, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás számos területén hozott döntések tudományos eredményeken alapulnak. Magyarország összesen közel 20 millió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) működését 2017 és 2020 között.

Az IPCC feladata, hogy gyűjtse, rendszerezze, értékelje és összefoglalja az emberi tevékenység által kiváltott éghajlatváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket, azokat közérthető módon mutassa be az érdeklődők és a döntéshozók számára.

A testület jelentései elsődleges tudományos alapot szolgáltatnak az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye alatti politikai tárgyalásokhoz, a közreműködőket a világ legkiválóbb szakemberei közül választják ki.

Fotó: Shutterstock_

A magyar kormány összesen közel 20 millió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az IPCC működését 2017 és 2020 között, a V4 országok közül egyedüliként folyamatos felajánlást biztosítva. Idén ez az összeg közel 5 millió forintnak megfelelő svájci frank volt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium éghajlat-politikáért felelős kormányzati szervként arra törekszik, hogy az IPCC munkájában minél több hazai tudós vehessen részt, fontos eredményekkel járulva hozzá a szervezet sikerességéhez. 2015 óta Magyarország az IPCC szakmai irányító testületében is büszkélkedhet tisztségviselővel, mégpedig Ürge-Vorsatz Diánával.

Az IPCC jelenlegi értékelő ciklusán belül már három különjelentést és egy metodológiai jelentést tett közzé. Tematikus munkacsoportjai jelentéseinek közzététele jövőre, a három jelentést összegző Szintézis Jelentésé pedig 2022-ben várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.