BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
elnökválasztás

Amerikai elnökválasztás: ez aztán a meglepetés – utcahosszal vezet Donald Trump

Kilóg a sorból a Polymarket előrejelzése, ahol a republikánus Trump óriási fölénnyel vezet a demokrata Harris előtt. Drámai módon szétnyílt a fogadási olló, de lehet, hogy ez csak egyetlen nagyobb tétnek közönhető.

Fej-fej mellett állnak az amerikai elnökjelöltek a közvélemény-kutatásokban. Ám egy kriptoalapú előrejelzési piacon a fogadók 62 százalék esélyt adnak a republikánis Donald Trumpnak, míg a demokrata Kamala Harrisnak csak 38 százalékot. A jelöltek október elején még holtversenyben álltak ezen a fogadási piacon.

elnökválasztás
Nemcsak választás, de fogadás is / Fotó: AFP

A tőzsdei fogadások mintájára működik a prognózispiac

A republikánusokat támogató milliárdos Elon Musk már október elején jelezte az X-en, hogy a Polymarket platformon növekszik Trump előnye. Egyúttal közölte: 

A Polymarket pontosabb, mint a hagyományos közvélemény-kutatások.

Az előrejelzési piacok hasonlóan működnek, mint a tőzsdei fogadások. A Polymarket felhasználói stabilcoinokkal fogadnak, olyan kriptovalutával, amelynek minden érméje egy dollárt ér. Minden kötés egy dollárt fizet, ha a fogadás helyesnek bizonyul, és semmit sem fizet, ha téves. Olyan kérdésekre adnak igen vagy nem választ, mint például hogy Trump megnyeri-e a 2024-es elnökválasztást.

A prognózispiac annyira élő, hogy 

a szerződéseket bármikor el lehet adni nyereséggel vagy veszteséggel,

attól függően, hogy éppen hogyan állnak a fogadási esélyek.

Nyereségvágy vagy republikánus kampány?

Szakértők azzal magyarázzák az esélyek ennyire erőteljes szétválását, hogy egy Polymarket-csoport, amely négy fiókból áll, 30 millió dollárnyi kriptovalutát tett Trump győzelmére. 

Erős okunk van azt hinni, hogy egyvalaki állhat a tétek mögött

– vélekedett Miguel Morel, a számlákat vizsgáló Arkham Intelligence blokkláncelemző cég vezérigazgatója. Hozzátette: a Fredi9999, Theo4, PrincessCaro és Michie fiók szisztematikusan egyszerre fogad, és egyszerre emeli a tétjeit.

Megoszlanak a vélemények, hogy milyen szándék mozgatja a szálakat. Lehetséges, hogy 30 millió dolláros téttel akar valaki nagyot kaszálni Trump győzelmén. Ám az sem kizárt, hogy a kampány befolyásolásával próbálkozik. 

Elnökválasztási esélyek a Polymarketen
Drámaian szétnyílt a fogadási olló

Nem elég a lelkesedés

Messze ez a leghatékonyabb politikai reklám, amit meg lehet vásárolni

– véli Adam Cochran, egy veterán kriptobefektető, aki figyelemmel kísérte a Polymarket tevékenységét. Szerinte a fogadási roham kísérlet arra, hogy lendületet adjon Trump kampányának.

Emlékezetes, hogy korábban lelkes republikánusok a Truth Socialt is működtető Trump Media & Technology Groupból napi vásárlásokkal és közösségi hájpokkal próbáltak mémrészvényt faragni, hogy Donald Trump 60 százalékos részesedése minél többet érjen. Ám az árfolyam ennek ellenére összeomlott.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.