BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belehúzott a forint, a Richter és a Mol mentette meg a magyar tőzsde becsületét

Távolodik a 400-as szinttől az euró-forint devizapár, a hazai fizetőeszköz a dollárral szemben is nagyot javított pénteken. A pesti tőzsde szerény emelkedéssel zárt, az OTP gyengélkedését a Richter és a Mol remekelő párosa ellensúlyozta.

A napközben felhalmozott nyereség nagyobb részét leadva, szerény emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést a pesti tőzsde első számú indexe. A BUX 0,1 százalékos pluszban, 74 228 ponton végzett, követve az alapvetően optimista nemzetközi hangulatot. A nyugat-európai börzék a fél százalékkal leforduló londoni FTSE 100 kivételével ugyancsak kisebb, 0,1-0,4 százalékos emelkedéssel nyugtázták a napot Frankfurttól Párizsig.

240619_bet_002_VZ , BÉT,
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A hazai parkett forgalma 11,7 milliárd forint volt, a négy nagypapír pedig meglehetősen felemás teljesítményt mutatott.

Az OTP és a Magyar Telekom piacán az eladók kerültek többségbe, 0,6, illetve 0,7 százalékkal lenyomva a kurzust. A bankpapír 18 930 forintig, a távközlési részvény 1074 forintra ereszkedett.

A pesti tőzsde becsületét így a Richter és a Mol mentette meg, a gyógyszergyártó vállalat papírjai 0,7 százalékkal, 10 960 forintra drágultak, míg az olajrészvény 1,2 százalékkal, 2644 forintig menetelt.

Az indexkosárból a szélerőmű-felvásárlást bejelentő Alteo részvényei szerepeltek a legjobban 1,4 százalékos erősödéssel, míg a nap vesztese az 1 százalékot visszacsúszó ANY Biztonsági Nyomda lett.

A forintnak jó napja volt, a hazai fizetőeszköz az euróval szemben vissza tudott jönni a lélektani 400-as szint alá, a keresztárfolyam a tőzsdezárást követően is 399,8-nél járt, ami 0,1 százalékos forinterőt jelent. A dollárhoz képest ennél jóval nagyobb mértékű, 0,35 százalékos javulást tud felmutatni a magyar pénz, a jegyzés a 368,2-es szintig jött vissza péntek kora estére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.