BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
US President Joe Biden in Berlin ukrajnai háború

Biden–Scholz csúcstalálkozó Berlinben: a német kancellár az amerikai elnök oldalán tette világossá a NATO szerepét az ukrán háborúban

Joe Biden és Olaf Scholz megerősítette Kijev támogatását. A kancellár azonban nem akarja, hogy a szövetség az ukrajnai háború részesévé váljon.

Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök péntek délután zárt ajtók mögött tárgyalt egymással a berlini kancellári hivatalban az ukrajnai háborúról és a közel-keleti helyzetről, de előtte megerősítették eddigi álláspontjukat újságírók előtt.

US President Joe Biden in Berlin ukrajnai háború
Joe Biden és Olaf Scholz tárgyalásán kiemelt téma volt az ukrajnai háború / Fotó: AFP

A német kancellár a Deutsche Welle tudósítása szerint megismételte: „A lehető leghathatósabban támogatjuk Ukrajnát, ugyanakkor ügyelünk arra, hogy a NATO ne váljon a háború részesévé, a háború ne váljon még nagyobb katasztrófává” – jelentette ki.

Addig fogunk Ukrajna mellett állni, amíg szükséges

– folytatta. „Vlagyimir Putyin elszámította magát. Együtt elkötelezettek vagyunk egy erős NATO mellett, amely a szövetség területének minden négyzetcentiméterét megvédi. Szövetségünk minden tagja számíthat rá” – hangsúlyozta Scholz.

Biden dicsérte Németországot

Az amerikai elnök, Biden dicsérte Scholzot, amiért válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára alapvetően megváltoztatta Németország régóta fennálló elvét, amely szerint nem küld vagy ad el fegyvereket konfliktusövezetekbe. A kancellár az elnök szavai szerint „vezetői képességről és bölcsességről tett tanúbizonyságot, hogy felismerte, hogy ez a háború fordulópontot jelent az európai történelemben, és elhatározta, hogy cselekszik”.

Ukrajnai háború
Biden megdicsérte Németországot Ukrajna támogatásáért / Fotó: AFP

Üdvözölte azt is, hogy Németország a védelmi kiadásait a NATO által kitűzött , a GDP 2 százalékát kitevő célértékre emelte. Biden megígérte, hogy az Egyesült Államok, Németország és Európa többi része továbbra is fokozni fogja az ukrán hadsereg és infrastruktúra támogatására irányuló erőfeszítéseket, és a befagyasztott orosz erőfeszítések értékének felszabadításával segíteni fogja Kijev talpra állását.

Tudom, hogy nagy az ár, de eltörpül ahhoz képest, hogy mennyibe kerül egy olyan világban élni, ahol a diktátorok egyszerűen elvehetik, amit akarnak 

– fogalmazott.

Németország Amerika egyik legfontosabb szövetségese

Biden kiemelte, hogy Németország az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese, Európa és a világ stabilitása „a szoros amerikai–német kapcsolatoktól” függ. Biden a tárgyalás előtt átvette Frank-Walter Steinmeier elnöktől a legmagasabb német kitüntetést, a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének nagykeresztjét, amelyet kizárólag államfők kaphatnak meg. Az amerikai elnök Németország, Európa és a transzatlanti szövetség támogatásával érdemelte ki a megtiszteltetést.

Ukrajnai háború
Joe Biden megkapta a legmagasabb német kitüntetést / Fotó: AFP

George H. W. Bush volt 1994-ben az utolsó amerikai elnök, aki megkapta a nagykeresztet.

Terítéken a Közel-Kelet

Joe Biden és Olaf Scholz pénteken Emmanuel Macron francia elnökkel és Keir Starmer brit kormányfővel tárgyal majd a közel-keleti válságról is. Az amerikai elnök egyelőre annyit mondott erről Berlinben, hogy a Hamász vezetőjének, Jahja Szinvárnak a halála „az igazság pillanata volt”.

Szinvár kezéhez „izraeliek, palesztinok, amerikaiak, németek és sok más embernek a vére tapadt” – tette hozzá, és 

megerősítette, hogy Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnöknek ezt az alkalmat „esélyként kell felhasználnia arra, hogy a béke útjára lépjen, egy jobb jövő felé a Hamász nélküli Gázában”.

Scholz azt is mondta, reméli, hogy „most konkrét kilátás nyílik a tűzszünetre és a gázai túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra”. Kitartott amellett: „Izraelnek joga van megvédeni magát. Fontos számomra, hogy ezt világosan kimondjam. Mi Izrael oldalán állunk” – erősítette meg.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.