BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átszakadt a gát: egyre több cég vesz fel hitelt a bankoktól – ezért is egyre fontosabb a garanciaintézmények szerepe

A Start Garancia állami viszontgarancia mellett több százmilliárd forint értékben nyújtott idén kezességet nemzetgazdaságilag kiemelkedő programokhoz. Az állami tulajdonú vállalat garanciavállalási szerepe jövőre megnő, nemcsak a hitelpiac erősödése, hanem a kormány gazdasági növekedési célja elérésének elősegítéséhez is.

A Start Garancia Zrt. kezességvállalási volumene 37 százalékkal, 425 milliárd forintra gyarapodott idén szeptemberig, amivel közel 630 milliárd forintnyi finanszírozás megvalósulásához járult hozzá – idézte Limbach Attila vezérigazgatót a társaság közleménye.

A Start Garancia Zrt.
A Start Garancia idén több százmilliárdért vállalat kezességet / Fotó: A Start Garancia Zrt.

A dinamikus növekedés következtében 

az állami tulajdonú társaság az idei évben 114 milliárd forintos kezességvállalással 158 milliárd forint összértékben támogatott programokat. A portfólió mérete a tervek szerint már az év végéig meghaladhatja az 500 milliárd forintot.

A Start Garancia az elmúlt időszakban számos iparági szegmensnek nyújtott kezességet és támogatást, az energetikai projektektől kezdve az egészségügyi cégeken át az ingatlanpiaci szereplőkig – Bauer Patrik vezérigazgató-helyettes elmondása szerint.

A társaság állami viszontgarancia mellett nyújt kezességet nemzetgazdaságilag kiemelkedő, milliárd forintot meghaladó finanszírozásokhoz. Az átlagos ügyletméret 8,2 milliárd forint volt az év első kilenc hónapjában. Az ügyletek összértékének 57 százaléka kötvénykibocsátásokhoz, 39 százaléka hitelekhez, 4 százaléka pedig bankgaranciákhoz kapcsolódott. A tranzakciók 60 százaléka forint-, 40 százaléka devizaalapú volt.

Bókay Márton, a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzeti fejlesztésfinanszírozásért felelős helyettes államtitkára szerint szükséges a beruházások és a kifektetések támogatása a jövő évi 3-6 százalékos gazdasági növekedés eléréséhez. Ebben pedig a hazai garanciaintézmények is fontos szerephez jutnak.

Éledezik a vállalati hitelpiac

Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatójának beszámolója szerint a vállalati hitelek iránti kereslet megnőtt. Az OTP Bank ügyvezető igazgatója, Tóthmátyás Zoltán a vállalati hitelpiac 2-4 százalékos növekedéséről számolt be, a szegmens hitelvolumene 2024-ben 12,5 ezermilliárd forint körül alakul. Nyisztor Péter, az MBH Bank ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a hitelszektor nehéz időszakon van túl, ugyanakkor az eddigi növekedéshez a garanciavállaló intézmények is aktívan hozzájárultak.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői a vállalati hitelpiac dinamikus gyarapodásával számolnak 2025-ben, amelyet a kamatok további mérséklődése, az óvatossági motívum oldódása és a beruházási ráta növekedése is tovább segíthet.

A Start Garancia Zrt. állami viszontgarancia mellett nyújt kezességet nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez, ezáltal hozzájárul Magyarország gazdasági növekedéséhez.

Erősen indult az év a projekthiteleknél

Már az első negyedév is több mint 5 százalékos állománynövekedést hozott a projekthiteleknél, ami leginkább az ingatlanfejlesztési beruházásokhoz kapcsolódó portfólió gyors bővülésével magyarázható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.