BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valami megváltozott: észak-koreai katonák ezrei indulnak el az ukrán frontra

Dél-Korea hírszerzése szerint mintegy 10-12 ezer észak-koreai katonát küldenek a frontra. Korábban Volodimir Zelenszkij is beszámolt arról, hogy az ukrán kémügynökség szerint is több ezer katonát küld ellenük Észak-Korea.

Észak-Korea elkezdett katonákat küldeni Oroszországba, hogy Ukrajna ellen harcoljanak – állította Dél-Korea kémügynöksége. Az állítás egy nappal azután hangzott el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hírszerzési információk szerint akár 10 ezer észak-koreai katona is csatlakozhat a háborúhoz.

Észak-Korea több ezer katonát küld Ukrajna ellen
Észak-Korea több ezer katonát küld Ukrajna ellen / Fotó: AFP

Jun Szogjol dél-koreai elnök pénteken biztonsági ülést hívott össze, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek minden rendelkezésre álló eszközzel reagálnia kell. Az ügynökség szerint már 1500 észak-koreai katona érkezett Oroszországba, és egyes források szerint a végső szám elérheti a 12 ezret is. Ezzel egy időben egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Észak-Korea lőszert is szállít Oroszországnak, amit például egy Poltava régióban talált rakéta is bizonyít – írja a BBC. Észak-Korea nemrég katonai mérnököket vezényelt ki az ukrán frontra, hogy segítsék az orosz rakétacsapásokat.

Moszkva és Phenjan az elmúlt hónapokban egyre szorosabbra fűzte kapcsolatait.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető nemrégiben születésnapja alkalmából üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, „legközelebbi elvtársának” nevezve őt.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) jelentése szerint Észak-Korea 13 ezer hajókonténert küldött, amelyek lövedékeket, rakétákat és páncéltörő fegyvereket tartalmaztak. Az ügynökség szerint Észak-Korea összesen nyolcmillió 122 milliméteres és 152 milliméteres lövedéket szállított Oroszországnak. Ugyanakkor egyes katonai szakértők szerint a nyelvi akadályok és az észak-koreai katonák harci tapasztalatainak hiánya nehézségeket okozhatnak Oroszország számára a frontvonalakra történő integrálásuk során.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.