BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Money,Business,Financial,Graph,Diagram,Of,Coin.,Financial,Growth,Data

Röpködnek a két számjegyű hozamok – nehéz melléfogni 2024-ben ezzel a befektetéssel

Szép számban találni 20 százalék feletti hozamokat idén a hazai részvényalapok között. A tőzsdék szárnyalása és a technológia iránti befektetői érdeklődés az egyes alapok teljesítményén is meglátszik, de a magyar tőzsdét követő termékek is kifejezetten jó befektetésnek bizonyulnak eddig.

Jó évük van idén a részvénypiacoknak, a tőzsdézők a fejlett és a fejlődő piacokon is magas hozamokat érhettek el eddig, miközben a hazai megtakarítók körében a befektetési alapok is meglehetősen nagy népszerűségnek örvendenek. Adódik a kérdés, a tőzsdei rali közepette hogyan teljesítenek a befektetési szakemberek által kezelt részvényalapok, milyen hozamokat tehetnek zsebre a pénzüket a közvetlen börzére lépés helyett a profikra bízó befektetők?

befektetés, részvényalap, hozam, Money,Business,Financial,Graph,Diagram,Of,Coin.,Financial,Growth,Data
Magas hozamokat szállító befektetés idén a részvényalap / Fotó: Shutterstock

Nehéz melléfogni 2024-ben ezzel a befektetéssel

Az alapvetően továbbra is optimista piaci környezetben nehéz volt a terméktípussal melléfogni 2024-ben, legalábbis a BAMOSZ adatbázisában szereplő, 174 nyilvános, nyílt végű részvény-értékpapíralapnak kevesebb mint 5 százaléka – mindössze nyolc termék – ért csak el negatív hozamokat október közepéig. Ezzel szemben kétharmaduk (113 alap) két számjegyű árfolyam-emelkedést tud felmutatni az év eleje óta, melyek közül 28 befektetési alap szállított 20 százalék feletti hozamot. Igaz, a pesti tőzsde fő részvénykosara, a BUX idei 23,3 százalékos raliját már csupán alig egytucatnyi termék tudta felülmúlni, 25 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedésre pedig csak négy volt képes: 

  • a VIG Opportunity Fejlett Piaci Részvény Befektetési Alap (B sorozat) 27,35 százalékot, 
  • az MBH ESG Globális Részvény Alap (USD sorozat) 26,22 százalékot, 
  • az MBH Feltörekvő Piaci Részvény Alap (USD sorozat) 25,17 százalékot, 
  • a Generali Innováció Részvény Alap (C sorozat) pedig 25,04 százalékot hozott kilenc és fél hónap alatt.

Technológia, ESG – kiemelkedő hozamokat szállítanak idén

A vetélytársakat leköröző VIG Opportunity alapja ezt ráadásul euróban szállította, fejlett piaci részvényekből válogatva.

Az MBH két élmezőnybe tartozó terméke közül az ESG Globális Részvény Alap főként technológiai szektorban vállal kitettséget, döntően az amerikai tőzsdén jegyzett papírok közül, de némi európai részvénnyel is rendelkezik. Az alap – nevének megfelelően – a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat (ESG) is figyelembe veszi a portfólió kialakítása során.

Hogy nemcsak az amerikai tőzsdéken van idén keresnivalójuk a hozamvadászoknak, azt az MBH másik sikerterméke példázza, ez ugyanis a fejlődő piaci részvények között keres ígéretes lehetőségeket. A valamivel 25 százalék feletti hozam alapján eddig jó eredménnyel. Az idén hasonló teljesítményt mutató, és a dobogóról csak egy hajszállal lemaradó Generali Innováció Részvény Alapja ugyancsak a technológiára alapoz, a többi között az elektromobilitás, a mesterséges intelligencia, a felhőszolgáltatások és hasonló előremutató technológiai innovációkban élen járó cégek papírjaiból válogatva.

Jól teljesítenek a „lusta részvényalapok” is

Azok sem jártak rosszul, akik nem bonyolították túl a dolgot, és a magyar tőzsdei részvények emelkedéséből profitáló, indexkövető alapba fektették a pénzüket. A részvényalapok élmezőnyébe ugyanis több, pusztán a BUX árfolyammozgását lekövető alap is bekerült, mint az OTP által kezelt BUX ETF vagy az Erste és az Eurizon hasonló indexkövető termékei.

 

A BAMOSZ legfrissebb adatai szerint az idei első kilenc hónapban 152 milliárd forint friss tőke érkezett a részvényalapokba, ami a hazai befektetési alapok teljes értékesítésének kevesebb mint tizede. A befektetők körében a negyedik legkeresettebb termékkategóriának számít az abszolút hozamú, a vegyes és a kötvényalapok mögött. A részvényalapok idén messze átlag feletti, 35 százalékos vagyonbővülést tudnak felmutatni a teljes alapkezelői szektor 20,5 százalékos bővülésével szemben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.