BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Lithuanian Border Towns: Coping With Russia-Ukraine War Tensions orosz

Hiába a szankciók, tonnaszámra kerülnek elő a nyugati áruk Oroszországban

Egy hamis tranzitrendszer segítségével semmibe vehetik az USA és az EU korlátozásait. Az orosz piacot pedig elárasztották azok az áruk, amelyeket eredetileg Közép-Ázsiába és a Kaukázusba szántak volna a gyártók.

2023-ban 5 milliárd dollár értékű, szankciókkal sújtott áru tűnt el az Oroszországon keresztül történő átutazás során - derült ki az IStories adataiból. Bár az Európai Unióból érkező szállítmányokat közép-ázsiai és kaukázusi országoknak szánták, de soha nem jutottak el a végső vásárlóikhoz, mivel egy hamis tranzitrendszer segít Moszkvának kijátszani kijátszani a korlátozásokat, ráadásul ez más importmódszerekhez képest elképesztően jövedelmező.

Lithuanian Border Towns: Coping With Russia-Ukraine War Tensions orosz
Orosz kereskedők művészetté fejlesztették a szankciókerülést / Fotó: NurPhoto via AFP

A szankciók több tízezer termék Oroszországba történő exportját tiltják. De csak egy kis részüknek - többnyire kettős felhasználású áruknak – tilos az áthaladás az országon keresztül.

Ez az egyszerű, ám óriási kiskapu lehetővé tegye, hogy Moszkva kényelmesen kijátssza a nyugati korlátozásokat, a hazai piacra pedig minden termék eljut, amely a háború előtt megtalálható volt a boltok polcain.

Amikor egy szállítmány átlépi a határt, a fuvarozók egyszerűen átírják a kézbesítési helyet, és ezeket a dokumentumokat adják át a hatóságoknak, akiknek nem érdeke, hogy ezt kérdőre vonják.

Az orosz vámadatbázisban emiatt gyakran szokatlan kép figyelhető meg:

  • a rakomány feladójaként egy olyan országban bejegyzett vállalat szerepel, ahol lehetséges az Oroszországon keresztüli szárazföldi tranzit, például Kínában, Kazahsztánban vagy Azerbajdzsánban;
  • de az a vámhivatal, amelyen keresztül a rakomány belépett az országba , Oroszország vagy Fehéroroszország és az Európai Unió határán lesz.

Nem egyeznek az orosz adatok

2023-ban több mint 14 milliárd dollár értékben szállítottak az Európai Unióból szankcionált árukat Kazahsztánba, Kirgizisztánba, Üzbegisztánba, Tádzsikisztánba, Türkmenisztánba, Mongóliába, Örményországba, Azerbajdzsánba és Grúziába - Oroszországon keresztül.

Ugyanakkor az ezen orosz szomszédok importjára vonatkozó adatok szerint alig 9 milliárd dollár értékű áru érkezett hozzájuk.

Ebből arra lehet következtetni, hogy mintegy 5 milliárd dollárnyi árut útközben elnyelt a föld - vagy egyszerűen kipakolták őket Oroszországban, a kézbesítés valódi célállomásán.

Uniós szinten tiltatnák be az Oroszországon átmenő tranzitkereskedelmet

Tranzitstoppal próbálnák betömni az európai szankciók egyik legfontosabb kiskapuját, ugyanis az orosz földre beléptetett szállítmányok egy része gyaníthatóan már nem lép ki onnan.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.