BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költekeznek az ügyfelek, virítja a pénzt a kártyaóriás

Sorozatban tizedik negyedéve ért el rekordbevételt az American Express, időszaki nyeresége is jobb lett a vártnál. A kártyakibocsátó óriás az egész éves profitcélját is megemelte.

Erős fogyasztási trendekről árulkodó negyedéves eredményről számolt be péntek kora délután a világ legnagyobb kártyakibocsátói közé tartozó American Express.

American Express EMV Chip Cards
Újabb rekordbevételt ért el az American Express / Fotó: Getty Images

A New York-i székhelyű társaság bevételei ugyanis újabb csúcsra, 16,6 milliárd dollárra futottak fel a harmadik negyedévben, ami 8 százalékos gyarapodás az egy évvel korábbihoz képest. Az elemzők még ennél is valamivel nagyobb, 16,67 milliárdos forgalomra számítottak. A pénzügyi óriás ezzel sorozatban a tizedik negyedévben szállított rekordforgalmat.

Adózott nyeresége 2 százalékkal, 2,51 milliárd dollárra bővült, az egy részvényre jutó, 3,49 dolláros eredmény pedig felülmúlta a 3,28 dolláros piaci várakozást is.

Mindez elsősorban a magasabb nettó kamatbevételeknek, a kártyabirtokosok bőkezűbb költéseinek, valamint a kártyadíjakból származó bevételek gyarapodásának köszönhető.

A kártyabirtokosok 6 százalékkal több pénzt vásároltak el American Express-plasztikjaikkal, míg a kártyadíjbevételek 18 százalékkal ugrottak meg. A vállalat július és szeptember között 3,3 millió új prémiumügyfelet szerzett.

A vállalat költségei 9 százalékkal, 212,1 milliárd dollárra emelkedtek a magasabb ügyfélkapcsolati kiadásokhoz és az élénkebb marketingtevékenységhez kapcsolódóan.

A társaság ezzel együtt kihívásokkal is szembesült az emelkedő céltartalékok formájában, amit a nem teljesítő hitelek fedezésére különített el. Ez a tétel mintegy 200 millió dollárral magasabb, 1,4 milliárd dollár volt az időszak során.

„Újabb erős negyedévünk volt, amely tükrözi üzleti modellünk nyereségtermelő erejét és a növekedés érdekében folyamatosan eszközölt beruházásainkat” – mondta Stephen J. Squeri elnök-vezérigazgató.

A vezetőség ezt igazolva megerősítette egész évre vonatkozó eredménycélját is, az egy részvényre jutó nyereséget így már 13,75 és 14,05 dollár közé várják az eddigi 13,3–13,8 dollár helyett.

A részvényárfolyam 4,4 százalékkal esett az eredményközlést követően a nyitás előtti kereskedésben, az év eleje óta azonban még így is 52 százalékos ralit tudhat maga mögött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.