BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close-up,Of,A,Winter,Tire.,Detail,Of,Car,Tires,In

Mikor kell feltenni az autóra a téli gumit? Elérkezett az idő

A téli gumi növeli a biztonságot, és aki időben vált, elkerülheti a sorban állást is.

Mielőtt az időjárás hűvösebbre fordul, elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk autónk megfelelő téli felkészítéséről – közölte a Hankook Magyarország. Az aranyszabályt már sokan tudják: 

hét fok alatt a téli gumi jobb tapadást biztosít.

Nagy kérdés azonban, hogy hogyan kell pontosan érteni ezt a hőmérsékletadatot. Míg a bűvös számot sokan ismerik, azt már kevesebben tudják, hogy 7 fokos aszfalthőmérsékletről van szó, és nem a déli napsütésben mért 7 fokos levegő-hőmérsékletről. 

Close-up,Of,A,Winter,Tire.,Detail,Of,Car,Tires,In
Más anyag, komolyabb bordázat – jobb tapadást ad a téli gumi / Fotó: Shutterstock

A túlzott kopástól már nem kell tartani, ugyanis amellett, hogy a nap állásszöge egyre tompább, a téli időszámítás ideje is hamarosan eljön, így még „mesterségesen” is csökkentjük.

Évszaknak megfelelőt!

A nyári gumi nemcsak simább, azaz futófelülete nemcsak kevésbé profilozott, hanem anyaga is kikeményedik hidegebb időjárás esetén, tovább csökkentve a tapadást, így tehát alkalmatlan téli használatra. Fontos tudni, hogy a téli gumit tehát nem csak havas útra tervezték. A nyári abroncsokkal ellentétben a téli gumik speciális keveréke és mintázata a hideg időjárásban, esőben és hóban egyaránt optimális tapadást és biztonságot nyújt.

Időt nyer, aki korán vált, ugyanis sokan csak akkor gondolkodnak a gumicserén, mikor már igen télies az idő,

illetve lehűlt a levegő. Amikor az első hó leesik, valóságos tömegjelenetek vannak a gumisoknál, így csak nehezen lehet  időpontot kapni. Kevesebben gondolják így, de mindenképpen hasznos, ha évente kétszer szakember ellenőrzi az abroncsokat, ekkor a futómű esetleges nagyobb hibáira is fény derül. Arról nem is beszélve, hogy az időben elvégzett gumicserével könnyen elkerülhetők az évszakváltásból adódó balesetek és megcsúszások – mondta Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője.

Gazdasági szempontok

Kevesebben tudják, de a megfelelő abroncs használata nemcsak a jármű üzemanyag-fogyasztását csökkentheti, hanem az abroncsok élettartamát is meghosszabbíthatja. Egy koccanás kijavításánál lényegesen olcsóbb egy minőségi gumiszett, ami ráadásul nagyjából öt évig használható.

A csere az utazónak elengedhetetlen: több országban, így Ausztriában is bírság jár azért, ha valaki nem az évszaknak megfelelő abroncsot használja. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.