BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Volodimir Zelenszkij győzelmi terven és újabb békecsúcstalálkozón dolgozik

Kijevbe látogathat az amerikai delegáció az ukrán elnök pénteki videóüzenete alapján. Volodimir Zelenszkij ezen kívül elmondta, hogy a szövetségeseivel olyan győzelmi tervet dolgoznak ki, amely minden ukránnak biztonságot és békét garantál és már folynak a megbeszélések a második békecsúcstalálkozóról is.

Volodimir Zelenszkij egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel a béke elérése érdekében és szorosan együttműködik az amerikaiakkal. „Dolgozunk a közelmúltbeli tárgyalásaink – az európai találkozók és a partnereinkkel folytatott megbeszélések – eredményein. Biden elnök úrral beszélgettem, és most készülünk az amerikai csapattal, köztük a politikai és a katonai képviselőkkel való ukrajnai találkozókra” – mondta péntek esti videóüzenetében az ukrán vezető.

Selenskyj in Berlin
Volodimir Zelenszkij a háború kiszélesedésétől tart
Volodimir Zelenszkij már az újabb békecsúcstalálkozón dolgozik / Fotó: AFP

Az ukrán elnök elmondta, hogy a győzelmi tervet a szövetségesekkel együtt dolgozzák ki részleteiben, valamin a svájci után előkészítik a második békecsúcstalálkozót. „Célunk, hogy a háborút olyan módon fejezzük be, amely garantálja a biztonságot és a békét minden ukrán és egész Ukrajna számára.”

Volodimir Zelenszkij korábban ismertette a győzelmi terve főbb pontjait. Szerinte a háború csak akkor ér véget, ha Putyin úgy érzi, hogy muszáj befejeznie, ám ő csak az erőből ért. Ez azonban nem Oroszországon, hanem Ukrajna szövetségesein múlik. 

Az ukrán elnök szerint országa csak akkor győzhet, ha a NATO felveszi a soraiba.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója szerint, ha Zelenszkij terve megvalósul, akkor bekövetkezhet a harmadik világháború. A politikai tanácsadó szerint az Európai Uniónak és a NATO-nak is inkább béketervet kellene követnie. Magyarországnak teljesen elfogadhatatlan, hogy a NATO-országokat bevonják az orosz-ukrán háborúba.

Orbán Viktor az EU-csúcsról: döbbenten hallgatták Zelenszkij ukrán elnököt

A magyar miniszterelnök percekig sorolta, mi a baj az Európai Unióval. Szerinte ennek a vége vereség lesz. A Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki interjúból az is kiderült, mi a baja Brüsszelnek Magyarországgal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.