BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matteo Salvini-ügy: Olaszország autonómiája a tét

Megtartották Matteo Salvini ügyében az utolsó bírósági tárgyalási napot pénteken. Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert azzal vádolják, hogy migránsok életével játszott, amikor feltartóztatott egy menedékkérőket szállító hajót. A politikus mellett tüntetők szerint Salvini csak megvédte Olaszország határát, és a perrel veszélybe került az állam döntési autonómiája.

Európában a szocialista kormányok is rájöttek, hogy a határokat meg kell védeni – jelentette ki Anna Maria Cisint, az olasz kormánypárt, a Liga politikusa a Matteo Salvini elleni bírósági tárgyalással egy időben a szicíliai Palermóban, pénteken. A perben az ügyészség hat év börtönt és egymillió euró kártérítés megfizetésének kiszabását kérte a volt olasz belügyminiszterre, amiért feltartóztatott egy spanyol civil hajót migránsokkal a fedélzetén.

Megtartották Matteo Salvini ügyében az utolsó bírósági tárgyalási napot
Megtartották Matteo Salvini ügyében az utolsó bírósági tárgyalási napot / Fotó: AFP

Giulia Bongiorno ügyvéd, aki szintén a Liga politikusa, percről percre rekonstruálta a 2019 augusztusában történteket. Elmondta, hogy az Open Arms nevű hajó pontosan tudta, hogy a Földközi-tenger melyik pontján kell fedélzetére vennie a migránscsoportot, amellyel „mindenáron Olaszországban akart partot érni, elutasítva minden más közelebbi és biztonságos kikötési pontot”. Azaz a védelem szerint

ez a bírósági eljárás nem a migránsok partot érése érdekében indult, hanem Matteo Salvini ellen.

Olaszország minden tájáról érkeztek szolidaritani Matteo Salvinivel

A Liga helyi, országos és európai politikusai a központi Politeama Színház előtti téren gyűltek össze. Azt a pólót viselték, amelyen Matteo Salvini bebörtönözve látható, és a szabadságát követelték. 

Severino Nappi, a Liga tartományi képviselője, aki a Nápoly környéki Campaniából érkezett, jelentős játszmának nevezte a bírósági eljárást „nemcsak Matteo Salvini és a Liga, hanem az ország számára”. Így indokolt:

Jogi szempontból az ügy kétségbe vonja az állam döntési autonómiáját, de a határok védelme, úgy gondolom, megérdemli, hogy általános mozgósítás álljon ki mellette. Matteóért vagyunk itt, de Olaszországért is cselekszünk. 

Laura Ravetto, a párt római képviselője szerint „Salvini azt tette, amit a választók kértek, sőt, azt tette, amit az olaszok most is kérnek: országunk határainak védelmét. Továbbra is bízunk a bíróságban, nem veszítjük el a reményt”. Úgy vélte, hogy a következő belügyminiszterek az esetleges ítélet után korlátozva érezhetnék magukat feladataik végzésében. 

Anna Maria Cisint, a Friuli-Venezia Giuliában található Monfalcone volt polgármestere szerint 

a migráció problémája ma világméretű, az illegális migráció pedig olyan, mint egy rákos betegség. 

„Számos ország Európában – közöttük még szocialista vezetésűek is – kezd rádöbbenni, hogy a határokat meg kell védeni. Ellenőrizni kell, ki lép be. A migráció erősíti a terrorizmus veszélyét, az emberkereskedők és a civil szervezetek alkotta hálózat súlyos problémát képvisel minden országban, főleg Olaszország számára, amely elsődleges érkezési pontnak számít.”

A harmincezres Monfalcone volt vezetője úgy vélte, hogy a letelepedett bevándorlók is problémát jelentenek. „Nálunk 31 százalék a migránsok aránya, közülük 26 százalék muszlim vallású. Az iszlamizáció valósággá vált, és az iszlamizáció mögött az az akarat rejlik, hogy megváltoztassák azt az országot, ahová megérkeznek. Az első hibát az az olasz véti, aki nem követel tiszteletet saját országa iránt.” 

A tüntetők a per beszüntetését és Salvini szabadságát követelték / Fotó: AFP

Andrea Crippa, a Liga főtitkárhelyettese elmondta, hogy nem könnyű külföldön elmagyarázni, mi történik. „Hogyan magyarázzuk el mindezt Magyarországnak? Úgy, hogy ez egy őrület, szégyen! Azt mutatja, hogy Olaszországban, ha jól végzed a munkád, és megpróbálod védeni a határokat, és a politikai rendszer nem egy bizonyos oldalán állsz, bíróság elé állítanak. Bízom benne, hogy Matteo Salvinit felmentik, hiszen semmilyen bűncselekményt nem követett el, csak megvédte országa határait.” 

A palermói bíróság december 20-ra tűzte ki az ítélethozatal időpontját. Elsőfokú, nem jogerős ítéletről lesz szó. Matteo Salvini már korábban bejelentette, hogy helyén marad, és fellebbez, ha elítélik.

„A spanyol hajóval 2019-ben érkezettek nagy részének nyoma veszett, egyesek börtönbe kerültek, de kizárólag engem állítottak bíróság elé” – írta a közösségi oldalán Salvini.

Erre még nem volt példa: Orbán Viktor és a patrióták Olaszországban gyűltek össze Matteo Salvini oldalán

Matteo Salvini azért szólította szövetségeseit Pontidába, mert az ügyészség hat év börtönt kért rá egy migránsokat szállító civil hajó feltartóztatásáért, amit 2019-ben belügyminiszterként rendelt el. A nagygyűlés az ő és Orbán Viktor beszédével zárult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.