BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyamatos a szárnyashúsfogyasztás növekedése

Az unióban az egy főre vetített baromfihús-fogyasztás 2014–17 között több mint 8 százalékkal 23,8 kilogrammra emelkedett.

Az idei első fél évben a tavalyi első hat havi adatot 13 százalékkal meghaladó mennyiségű, 109 millió baromfit vágtak le Magyarországon – közölte az AKI, saját vágási statisztikájára hivatkozva. Ezen belül a vágócsirke vágása 84 millió darab volt, ami 2,3 százalékos növekedés, míg a vágópulykáé 3 millió darabot tett ki, ez 2,7 százalékos bővülés.

Az egész csirke ára némileg emelkedett, bár az Európai Unióban kissé nagyobb ütemben, mint itthon.

Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint 2018 júniusában 189 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós ára, ami 2,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát. Magyarországon a vágócsirke termelői ára ugyanekkor (252 forint/kilogramm) 1,7 százalékkal volt magasabb. A feldolgozók azonban ennél nagyobb mértékű áremelést tudtak realizálni. A friss egész csirke feldolgozói értékesítési ára 6,1 százalékkal kilogrammonként 477, a csirkemellé 8,6 százalékkal 1079, míg a csirkecombé 6,9 százalékkal 444 forintra emelkedett egy év alatt.

Fotó: Ujvári Sándor

Az Európai Unióban 1,5, a világon pedig 2 százalékkal bővülhet idén a baromfihús-termelés – áll az EB-nek, valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének előrejelzésében. Az unió idén várható 14,8 millió tonnás termelése 2019-ben további 0,6 százalékkal nőhet. A baromfihús a világ hústermelésének 36 százalékát teheti ki 2018-ban, s a globális baromfihús-termelésből mintegy 60 százalékot a fejlődő országok adnak.

A fejlett országok az idén előreláthatólag 1,8 százalékkal növelik a baromfihús kibocsátását a tavalyi mennyiséghez képest.

Az unióban az egy főre vetített baromfihús-fogyasztás 2014–17 között több mint 8 százalékkal 23,8 kilogrammra emelkedett, és az EB szerint 2018-ban elérheti a 24,1 kilogrammot. A közösség átlagát tekintve a baromfihús összes húsfogyasztáson belüli részaránya az elmúlt években folyamatosan növekedett, idén 31,6 százalék lehet. A közösség baromfihúsimportja csaknem 9 százalékkal 322 ezer tonnára csökkent az első öt hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az export 10 százalékkal 713 ezer tonnára nőtt.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.