Sokan úgy gondolják, hogy az egykori nagyon is jövedelmező háztáji nyúlhús-előállításnak ma már nincs jövője, miután a piaci körülmények és a szigorú élelmiszer-biztonsági előírások nem teremtenek jó környezetet az ágazatnak. Szerintük ez nincs jól így, a nyúlhús ugyanis a második legegészségesebbnek tartott húsféle, könnyen és gyorsan előállítható és jól alkalmazható a háztáji gazdaságokban is. Nem véletlen, hogy az utóbbi években több központi fogyasztási kampány indult a népszerűsítésére. Hogy mégis miért termelünk ilyen keveset belőle, és miért fogyasztunk ennyire elenyésző mennyiséget, annak nagyon jól megfogalmazható okai vannak. Szakértők szerint talán pont ezek miatt könnyebb a megoldás is, és a folyamat, ha nem is visszafordítható, de megállítható.
A magyar nyúltermelés a 1970-es évek közepétől a ’80-as évek elejéig világviszonylatban is meghatározó volt: a világ második, míg Európa legnagyobb exportőre volt hazánk. Az éves felvásárolt mennyiség meghaladta a 37 ezer tonnát, aminek döntő hányada a néhány anyás háztáji és kisgazdaságokból került ki. Tavaly ehhez képest már csak 5,6 ezer tonna húst exportált Magyarország és ebben a mennyiségben egyáltalán nem volt immár háztáji nyúl.
Az agrár-szakemberek megegyeznek abban, hogy 1990 környékén, amikor a teljes hazai agrárium átalakult, a nyúltenyésztés komolyan visszaesett. Ezt a folyamatot tovább súlyosbította a világpiaci ár esése és a – hagyományosan sok nyulat vásárló – olaszok érdeklődésének lanyhulása. Ám ekkor még mindig 17 ezer tonna körüli exportot bonyolított az ágazat, s bár már több „vállalkozói méretű” és nagyüzemi jellegű nyúltelep is működni kezdett, még mindig meghatározó volt a háztáji nyúltenyésztés.
Az élelmiszerbiztonsági előírások azonban nem kedveztek az utóbbi termelési formának.
A felvásárlók, vágóhidak akkor úgy nyilatkoztak, hogy hiába vesznek fel egész napos kocsizással 40-50 tenyésztőtől egy-egy autónyi nyulat, elég, ha csak egy valaki is antibiotikumos vagy kokcidiosztatikumos táppal etet és nem tartja be az élelmiszer-egészségügyi várakozási időt, az egész tételt meg kell semmisíteni.
Mivel megoldás nem született a kérdésre, a „hátsó udvari gazdaságok” felszámolódtak, az export a harmadára esett vissza, a kivitt éves mennyiségek azóta is csak néhány száz tonnával mozognak fel vagy le.
A kérdés megoldására az elmúlt, szűk egy évtizedben számos jó szándékú kezdeményezés született. Ilyen volt a piaci oldalról indított „Nyúl-unk a munkáért program”, a közmunkaprogram keretében támogatott települési nyúltelep létesítés, vagy a Prém-nyúl projekt is.
A szakmai tapasztalatok szerint a kezdeményezések, szinte mindenhol elhaltak.
A háztáji nyúl húsboltokon keresztül történő értékesítése ugyanis olyan akadályokba ütközött, amelyeket szinte lehetetlen volt a gyakorlatban leküzdeni. A kezdeményezők arról számoltak be, hogy a szakhatóságok által előírt szabályozást ilyen termelési formában nem tudják követni. Nem is vállalták ezt, hiszen korábban maguk hívták fel a figyelmet arra, hogy a projekt keretei között megtermelt nyúl nem kerülhet forgalomba, legalábbis ebben nem tudnak szerepet vállalni, miután a cél a szemléletformálás, a szegénység elleni küzdelem, önellátás, egészséges élelmiszer.
A nyúltenyésztés a közmunka-programba való bevonása volt a következő reményteli intézkedés, amelyet a szakemberek is örömmel fogadtak. Bíztak abban, hogy az önkormányzatok, vagy azok összefogása nyomán olyan vágópontok létesülnek, ahol a nyulat és a baromfiféléket is fel lehet dolgozni. Azonban az országos tapasztalatok azt mutatták, hogy a beruházás és az üzemeltetés költségei már meghaladták a kereteket. Az ekkor hazánkban működő vágóhidak profiljából hiányzott a háztáji nyúl vágása, ami érthető, hiszen a nehezen megszerzett piaci pozíciójukat veszélyeztette egy esetleges élelmiszerbiztonsági probléma.
A Kaposvári Egyetemen évek óta, rendszeresen megrendezett nyúltenyésztési szakmai napon legutóbb a vágóhidak képviselőitől elhangzott:
a vágóhidak részéről nincs igény a „háztáji” körülmények között előállított vágónyúlra, hiba volt az is, hogy az állatokat képzettség nélkül, könnyen tarthatóként aposztrofálták. Aki nyulat tart, az tudhatja, hogy a gyorstalpalókon megszerzett tudás bizony nagyon kevés a sikeres nyulászkodáshoz.
A szakértők válasza: igen. Szerintük a régi tenyésztők még nem haltak ki és egyre több fiatalt is látni, akik komolyan érdeklődnek a nyúltartás iránt. A területet ismerők vélekedése alapján mindössze a kezdőket kellene segíteni úgy, hogy a háztáji nyulászkodásba vonják be őket, de teljesen új alapokon, főként a saját fogyasztásra történő termelés kiszolgálására. Mint mondják ennek a megoldásnak van egyelőre racionális és piaci alapja, hiszen a nyúlhús azon kevés termék közé tartozik, amit még mindig olcsóbb otthon előállítani, mint az üzletben megvenni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.