Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.
A technológiai vállalatok folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítené az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem mindig szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni – olvasható a Magyar Mezőgazdaságon.
Néha, csakúgy, mint az argentin Wapisa pincészet esetében, elegendő kihasználni a természet, pontosabban az óceán előnyeit. Mint írták, a pincészet 1500 darab 1,5 literes palackot helyezett el a 2017-es Malbec borukból, egy tengeri tárolóban, az Atlanti-óceán partjainál, 6-15 méteres mélységben, a vízfelszín alatt.
A bor nyomás és hőmérséklet hatására érlelődött, 9 hónap elteltével pedig kivették az óceánból, és összehasonlították ugyanazzal a fajtával, amelyet hagyományos pincében érleltek. Később vakkóstolón hasonlították össze a kétféle érlelés eredményét.
A cikk szerint a különbség lenyűgöző volt: a kísérleti eljárással érlelt bolt teltebb, elegánsabb és frissebb ízű volt.
Tudományos kutatások szerint egyébként a víz alatti érlelés egy éve megfelel a pincében töltött három évnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.