Az Agroképen publikált évzáró cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője néhány tanulságot szedett össze, aki szerint ellentmondásos, de sikeres évet zárt idén a mezőgazdaság.
Most már minden innováció fő hajtóereje a fenntarthatóság lesz. Erre kapunk támogatást, ezt keresi a fogyasztó, erre motiválnak a szabályok
– fogalmazott.
Arról is beszélt, hogy
az egészséges életmódot támogató élelmiszerek a virágkorukat élik, és erre az élelmiszerlánc többi szereplője is reagált.
Megjelentek az új típusú élelmiszerek is. A növényi alapú húsalternatívák például dinamikus választékbővülés előtt állnak.
A tudatosság és a pandémia nyomása felerősítette az élelmiszerek származásának fontosságát.
Minden gazdálkodónak és élelmiszer feldolgozónak a transzparencia kiszélesítése a feladata. Az Európai Unió új Közösségi Agrárpolitikája kifejezetten erre helyezi a hangsúlyt.
A belső termelés környezettudatossá, -kímélővé fog válni, de ennek mellékhatása az, hogy csökkenni fog a termelés, nőni az importigény – hívta fel a figyelmet.
A szakértő szerint az idei év talán legnagyobb tanulsága az, hogy a korábbi költségszintek végleg eltűntek. Bár a mezőgazdasági termékek árai is jócskán emelkedtek, ezek még korán sincsenek egyensúlyban. 2022-ben ez meg fog történni. Az új szinteken még nagyobb lesz a hatékonysági verseny.
A teljes cikk az Agrokép oldalán olvasható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.