BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az agrár- és élelmiszeripar idei éve a szakértő szemével

Ellentmondásos, de sikeres évet zárt idén a mezőgazdaság.

Az Agroképen publikált évzáró cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője néhány tanulságot szedett össze, aki szerint ellentmondásos, de sikeres évet zárt idén a mezőgazdaság. 

Most már minden innováció fő hajtóereje a fenntarthatóság lesz. Erre kapunk támogatást, ezt keresi a fogyasztó, erre motiválnak a szabályok

– fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy 

az egészséges életmódot támogató élelmiszerek a virágkorukat élik, és erre az élelmiszerlánc többi szereplője is reagált.

Megjelentek az új típusú élelmiszerek is. A növényi alapú húsalternatívák például dinamikus választékbővülés előtt állnak. 

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A tudatosság és a pandémia nyomása felerősítette az élelmiszerek származásának fontosságát.

Minden gazdálkodónak és élelmiszer feldolgozónak a transzparencia kiszélesítése a feladata. Az Európai Unió új Közösségi Agrárpolitikája kifejezetten erre helyezi a hangsúlyt.

A belső termelés környezettudatossá, -kímélővé fog válni, de ennek mellékhatása az, hogy csökkenni fog a termelés, nőni az importigény – hívta fel a figyelmet.

A szakértő szerint az idei év talán legnagyobb tanulsága az, hogy a korábbi költségszintek végleg eltűntek. Bár a mezőgazdasági termékek árai is jócskán emelkedtek, ezek még korán sincsenek egyensúlyban. 2022-ben ez meg fog történni. Az új szinteken még nagyobb lesz a hatékonysági verseny.

A teljes cikk az Agrokép oldalán olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.