Egyre többen hagynak fel a baromfitermeléssel az ágazatban kialakult, tarthatatlan helyzet következményeként
– mondta a VG-nek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A termelőknek arra van szükségük, hogy költségeik megtérüljenek az átvételi árakban, enélkül tovább csökken a termelés, aminek a hatása már rövid távon is érzékelhető lesz a kereskedelemben.
A kormány a múlt héten – február 1-jei hatállyal, április 30-áig – az október 15-ei szinten fagyasztotta be hét alapvető élelmiszer fogyasztói árát, ez a baromfiágazatot a csirkemellen és a csirkefarháton keresztül érinti.
Ha a kereskedelem megpróbálja átterhelni az intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfitermék-pályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek
– mondta Csorbai Attila. Szerinte sokkal húsbavágóbb kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elegendő baromfi a hazai piacon.
A kormányzati árstop a fogyasztói árak rögzítését jelenti, nem pedig átadási árét. E két érték most közelíteni fog egymáshoz, azaz csökken a kereskedelmi árrés.
Ahhoz viszont, hogy a termelés ne csökkenjen, annak érdekében is jelentősen meg kell emelni az átadói árakat, hogy a feldolgozók a baromfitermelőknek olyan felvásárlási árakat tudjanak fizetni, amelyek fedezik költségeiket. Az utóbbi hónapokban nőttek az átvételi árak, de messze nem olyan mértékben, mint amilyen – soha nem látott mértékben – a költségek elszabadultak. Ez egyébként nem csak hazai jelenség, hiszen a madárinfluenza-járvány és a terjedése megakadályozását célzó korlátozások miatt Európában is csökkent a termelés. Bár Magyarországon a járvány a csirkét viszonylag kevéssé érinti, a telepítési korlátozások és tilalmak hatnak. Így januárban az egy évvel korábbinál 15-20 százalékkal lesz kevesebb csirke, és a csökkenés mértéke februárban is fennmaradhat.
Az állomány csökkenése mellett megugrottak a brojlernevelés költségei is. Az elmúlt év első felében az égbe szöktek a termelési költségek kétharmadát kitevő takarmányárak, a nyár végétől, az ősztől pedig az energiaköltségek is nagymértékben emelkedtek. A gáz az ötszörösére, az áram közel háromszorosára drágult az előző évihez képest.
Ez hatalmas többletteher, hiszen a naposcsibének 35 Celsius-fokos melegre van szüksége a fogadásakor, a hideg, téli napokon is. Mindez nagymértékben visszaveti a telepítési kedvet
– érzékeltette Csorba Attila, mivel kell megküzdeniük a baromfitartóknak.
Egyelőre nehéz megbecsülni, eddig hányan hagytak fel a baromfitartással, de Csorbai Attila szerint minél később kapnak garanciákat az átvételi árak emelésére – ehhez az kell, hogy a vágó feldolgozóüzemek emelni tudják az átadói árakat –, annál többen döntenek úgy, hogy nem fogadnak naposcsibét. Ez veszélyezteti a vágóalapanyag mennyiségét, ami miatt átmeneti vagy tartós csirkehúshiány is lehet a boltokban. E probléma most az importtal sem hidalható át, mert a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés egész Európában probléma. „Ráadásul a magukat állatvédőnek tartó szervezetek nyomására Nyugat-Európában a jogszabályokban lefektetett normákhoz képest is 15-20 százalékkal kevesebb csirkét nevelhetnek fel egységnyi területen, miközben új állattartó telepeket környezetvédelmi okokból nem lehet létesíteni – mutatott rá a szakember. Így viszont egy stagnáló vagy csökkenő uniós baromfihús-termelés áll szemben az inkább növekvő kereslettel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.