A Covid–19-járványhelyzet enyhülése 2021 második felében hozott némi élénkülést a húsmarhaágazat számára, de amikor már úgy tűnt, hogy a kereslet visszatér a korábbi szintjére, az élőmarha-árak utolérik az input anyagok drágulását, kitört a háború – írja a tej- és marhahúspiaci összefoglalójában a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A kereslet ismét csökkent, ráadásul a gyepre alapozott húsmarhatartásban sokan reménykedtek abban, hogy a legeltetési időszak kezdetétől olcsóbb lehet a takarmányozás, de az aszály keresztülhúzta ezeket a számításokat. A marhatartóknak ki kellett egészíteniük azt a takarmányt, amelyhez az állatok a legelőn hozzájutottak, illetve az aszályt jobban megszenvedő alföldi területekről be kellett hajtani a gulyákat.
Nagy probléma, hogy azokra a kisült gyepekre, amelyeken a magyar szürke marhákat tartják, nem kaptak semmilyen kárpótlást a gazdák – hívta fel a figyelmet a MÁSZ lapjában Kaltenecker Endre, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének vezetője. A támogatások sem érkeztek meg időben, és ebben a helyzetben hitelhez sem egyszerű hozzájutni,
sokan fontolgatják, hogy a meglévő takarmányt és az állatállományt inkább értékesítik
– tette hozzá. Az ugyanakkor biztató, hogy a határon túli magyar szürke marhák létszáma kismértékben növekszik, illetve az is, hogy stabil helyzetben van a bikanevelés, melynek keretében a tagokhoz ingyen helyeznek ki egyesületi tulajdonban lévő tenyészbikákat.
Jellemző volt az 2022-es évre, hogy nagyobb arányban selejtezték állományukat a gazdálkodók, így összességében fiatalodott a hazai húsmarhaállomány. Az erőteljesebb selejtezés hátterében a rendkívüli aszály okozta takarmányhiány és a magas vágótehénárak, valamint az anyatehén-támogatás feltételeinek könnyítése áll.
Eközben a tej termelői ára követte az önköltség emelkedését, és bár voltak telepek, amelyeket be kellett zárni, a szakmabeliek szerint a hazai tejtermelés biztos lábakon áll. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője szerint a tejtermelők, tejfeldolgozók, és kiskereskedők is kénytelenek voltak az önköltségnövekményt tovább hárítani partnereikre, végül pedig a fogyasztókra. A tejfeldolgozás nagyon energiaigényes iparág, a tejtermékgyártás során a pasztőrözéskor a fűtés, illetve a hűtés is központi szerepet játszik.
Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb adatai alapján elmondható, hogy a nyers tej egy kilogrammra vetített országos termelői átlagára 213,41 forint volt. A fehérjetartalom 0,02 százalékpontos, a zsírtartalom 0,04 százalékpontos javulása, valamint az alapár 4 százalékos emelkedése mellett
a nyers tej átlagára 4 százalékkal nőtt novemberben az előző havihoz képest, és 78 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát.
Hasonló mértékű volt a drágulás az Európai Unióban is, és az áremelkedés egyaránt bekövetkezett a nyers tejnél, a fogyasztói folyadéktejeknél és a magasabb feldolgozottságú tejtermékeknél is.
Az is látszik azonban, hogy csökkent a megtermelt mennyiség: a nyers tej felvásárlása 2022 novemberében az előző havi mennyiségnél 4 százalékkal, a 2021. novemberinél pedig 8 százalékkal volt kevesebb. A nyers tej kiviteli ára meghaladta a belföldit: 223,58 forint volt, az októberihez képest 5 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 54 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére a kiszállított mennyiség éves alapon 2 százalékkal csökkent.
MNB-jelentés: már jobban megéri a lengyel sajtot behozni, mint az itthonit árulniMegjelent a jegybank decemberi inflációs jelentése, amelynek sarokszámait már napokkal korábban közzétették, most a részleteket mutatták be az MNB szakemberei. |
Jelentősen emelkedett a hazai előállítású tejtermékek feldolgozói ára is, amelyek közül egy év alatt a trappista sajt 94, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej 83, a tehéntúró 81, a natúr joghurt és a kefir, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a tejföl egyaránt 78 százalékkal lett drágább. Az adagolt vajat 76 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejet 75, a gyümölcsös joghurtot 67, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejet 65 százalékkal magasabb áron adták át a kereskedőknek a feldolgozók. Mivel az utóbbi termék az ársapkás körben van, ennek a fogyasztói ára csak 4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, míg például a 100 grammos 80 százalék zsírtartalmú adagolt vaj 105, a trappista sajt 100, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej pedig 79 százalékkal drágult a boltokban, vagyis a tejtermelők és -feldolgozók nemcsak kénytelenek, hanem képesek is voltak áthárítani költségeik emelkedését.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.