Kijev úgy döntött, hogy szünetelteti a Magyarországgal, a Lengyelországgal és Szlovákiával szembeni panaszát, amelyet az ukrajnai gabonaimport korlátozása miatt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Fotó: WIPO / Violaine Martin

Tarasz Kacska, Ukrajna gazdasági miniszter-helyettese azt nyilatkozta, hogy

Ez általában az EU és Ukrajna közötti működésének kérdése. Úgy látjuk, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importjának problémája a következő hetekben-hónapokban megszűnik. Sok újdonság lesz azzal kapcsolatban, hogyan változik az engedélyezési rendszer, és egyebek. Ez nagyon aktív munka lesz. Amíg gyakorlati megoldást keresünk, a WTO-ban folytatott vitáink szünetelnek.

A miniszterhelyettes kijelentette, hogy jelenleg a vita a konzultációs szakaszban van, az ügyet elküldték a WTO-nak és most hatvan nap áll rendelkezésükre, hogy megvitassák a témát. Elmondása szerint Kijev már szabályozta azoknak az áruknak a vámkezelését, amelyek öt, vele szomszédos országon haladnak át.

Úgy látjuk, hogy egyetlen ország sem tiltja ezt a tranzitot. Ez nagy közös eredmény. Egyetlen kényes pontunk maradt: az a kérdés, mikor nyílhatnak meg a szomszédos országok piacai az ukrán áruk előtt. Ez minimális probléma, mert nem adunk el ott sok gabonaterméket, de ez általában az Ukrajna és az EU közötti kereskedelem működésének kérdése

– nyilatkozta Kacska.

A lengyelországi helyzettel kapcsolatban Kacska reményét fejezte ki, hogy a lengyelországi választások után visszatérhetnek a kérdés megvitatásához. Véleménye szerint csak idő kérdése, hogy megoldást találjanak a problémára. Elmondta, hogy jelenleg Lengyelországba nem érkeztek exportengedély-kérelmek ukrán cégektől, tehát nincs hatalmas exportnyomás.

Ezt az időt arra használjuk, hogy megmutassuk: a valóságban az ukrán exportőrök egyértelmű érdeke, hogy egyszerűen exportáljanak azokba az EU-tagországokba, ahol valóban nagy a kereslet az ukrán áruk iránt

– mondta a miniszterhelyettes.