Mélyponton a halfogyasztás és a haltenyésztés is Szerbiában. Az egy főre jutó halfogyasztás csak kicsivel haladja meg 3 kilogrammot éves szinten, miközben az európai átlag 22 kiló. Több oka is van annak, hogy 15 évvel ezelőtt még mintegy 12500 hektárnyi halastó volt az országban, ez a terület azonban 5500 hektárra zsugorodott. Jóformán már csak ilyenkor, ünnepek idején vásárolnak halat, de a magas árak miatti alacsony keresletet édesvízi halból így is ki tudják elégíteni.
A legnépszerűbb itt is a ponty, amelynek kilója 600-900 dinár, vagyis 2-3 ezer forintnak megfelelő összeg.
A haltenyésztés főként Vajdaságra koncentrálódik. Bánátban vannak jelentős földterületek, amelyeket földművelésre nem használnak, és ahol új halastavakat lehetne létesíteni. A termelőknek a jelentősen megnőtt költségek, az orvhalászok és az apadó talajvízszint okozza a legnagyobb gondot. Újabban az energiahordozók drágulása, a víz- és takarmányhiány, de a halak egyre gyakoribb megbetegedése is gondot okoz.
Az állami támogatások is jóval alacsonyabbak, mint a környező országokban. A halfogyasztás évek óta csökkenőben van, csak a böjt idején és karácsonykor fogyasztanak a polgárok nagyobb mennyiséget. A haltenyésztők kivételesen rossz helyzetét illusztrálja az adat, hogy
a 15 évvel ezelőtti mintegy tíz nagy pontytenyésztésre alkalmas tógazdaság közül ma már csak három működik teljes kapacitással.
A haltenyésztők érdekvédelmi szervezeteinek képviselői szerint az egyetlen pozitív az egészben, hogy olyan mélypontra értek, ahonnan már csak javulás várható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.