Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a szokásosnál három héttel hamarabb indult a vegetáció, ezért az idei gyümölcsszezon nem tekinthető átlagosnak. A meggy virágzása például március végére gyakorlatilag már országszerte lezajlott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet összefoglalója szerint a március 19–20-án érkező fagyok még virágbimbós állapotban érték a meggyet, nagyobb károkat csak kevés ültetvényben okoztak, de így is kihatással lehettek a virágok termékenyülőképességére. A virágzás időszakában szokatlanul meleg volt, emiatt a bibék hamar beszáradtak. Így – még ha megfelelő intenzitással jártak is a méhek és megtörtént a beporzás – a megtermékenyülés elmaradt, ami rányomta bélyegét az idei terméskilátásokra.
Ezután is több tényező rontott a termés esélyein, az április közepi lehűlési hullám során érkező éjszakai fagyok például érdemi károkat okoztak a kisebb gyümölcsökben.
Emiatt az átlagosnál kevesebb termés várható, ami nemcsak a hazai, hanem részben az európai termesztőkörzetekre is igaz.
Bár a termés heterogenitása miatt nehéz pontosan megbecsülni az idei mennyiségeket, a piaci szereplők várakozásai szerint 50–57 ezer tonna közötti meggytermés várható. Ez gyakorlatilag megegyezik az előző évi szinttel, ami szintén gyenge volt. Az ország északkeleti régiójában, ahol a meggytermő terület mintegy fele található, egyértelműen gyengébb a termés, ami elsősorban az április 19–21-i fagyok károkozásának tudható be. Az ország többi régiójában (Dunántúl, Pest, Bács-Kiskun) nagyságrendileg a tavalyihoz hasonló termés várható.
A hazai meggytermés jelentős részét a konzervipar hasznosítja, a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál korábban, már június elején megkezdődött. A meggy rázása a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban indult, a korai szezonkezdet miatt idén korábban is zárul.
A minőséggel nincs probléma, a májusi eső kedvezett a gyümölcsméret alakulásának. A cseresznyelégy viszont már május első felében, közepén megjelent, így a szokásosnál sokkal hamarabb kellett védekezni a nagyobb károkozás elkerüléséhez.
A hazai meggy számottevő része exportpiacokra kerül. A kivitel 25 százaléka friss meggy, 70 százaléka befőtt, 5 százaléka fagyasztott.
Az exportlehetőségeket és a felvásárlási árakat pozitívan befolyásolhatja, hogy idén Lengyelországban is alacsonyabb terméssel számolnak.
Az alapanyaghiány különösen a lengyel hűtőipart égeti, tekintettel arra, hogy egész Európában üresek a fagyasztottmeggy-készletek, a vevők pedig elvárják a kiszolgálást. Mivel más európai országokban is gyengébb a meggytermés, a főbb exportpiacunknak számító Lengyelország és Németország mellett intenzívebb érdeklődés várható a cseh, a szlovák és a holland piacról is a magyar meggy iránt.
A szakmai szervezetek szerint a meggy igazi szupergyümölcs, fogyasztása elsősorban frissen ajánlott, hiszen így hasznosulnak leginkább a kedvező élettani hatásai. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, jelentős C-vitamin tartalma mellett remek vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumforrás. Serkenti az idegek működését, segíti az emésztést, és vízhajtó hatása is közismert.
A meggytermesztőknek most jól jött a fagy – a lengyel terméskiesés emelt a hazai árakonKorán érik idén a meggy is, és a nagy európai termelő lengyeleknél bekövetkezett fagykárok miatt most keresett a magyar meggy a piacon, jók az árak is. Ettől függetlenül az agrártárca és a szakmai szervezetek igyekeznek felfuttatni a belföldi fogyasztást is a meggyet népszerűsítő kampánnyal. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.