BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LANG696620240419 Kaposvár
Piaci körkép. 
Kaposvári Nagypiac. gyümölcs

Fotó: Lang Róbert  LR 
Somogyi Hírlap  SH 

A képen: gyümölcs 
banán mandarin  narancs

A meleg időjárással új gyümölcsfélék is terjednek Magyarországon

Új fajokkal bővül a termés Győr-Moson-Sopron megyében. A mediterrán meleg ugyanis mediterrán gyümölcsök termesztését is lehetővé teszi Magyarországon.

Olajfák, pálma- és banánfák, mandarinok, fügék – növények, amelyeknek elvileg semmi keresnivalójuk nem lenne a hazai kertekben, hiszen a mediterráneum lakói, a forró égövet kedvelik. Mégis egyre többen termesztenek hasonló gyümölcsféléket, a nagy gazdáktól a hobbikertészekig, mivel sok faj már a telet is át tudja vészelni Magyarországon.

LANG696620240419 Kaposvár
Piaci körkép. 
Kaposvári Nagypiac. gyümölcs

Fotó: Lang Róbert  LR 
Somogyi Hírlap  SH 

A képen: gyümölcs 
banán mandarin  narancs
A melegebb idővel egyre több déli gyümölcsféle terjed el hazánkban / Fotó: Láng Róbert

Bár a klímaváltozás miatt a szélsőséges időjárási jelenségek – például az aszályok, a heves viharok és a jégeső – egyre gyakoribbak, esetenként azonban áldást jelenthet azok számára, akik képesek alkalmazkodni az átalakuló éghajlatoz. Ilyenek például a kisalföldi gazdák, akik kihasználva a meleget, új fajok termesztését kezdték el Magyarországon.

A magyarországi klíma bőven lehetővé teszi jó néhány mediterrán növény itthoni nevelését akár dézsában, akár kiültetve 

– nyilatkozta a Kisalföldnek Varga Szaniszló pannonhalmi hobbikertész, aki pár év alatt a tujákról áttért a mandarin és az olajfák termesztésére. Ám kiemelte, hogy a megfelelő gondoskodás még elengedhetetlen, és komoly odafigyelésre van szükség a déli gyümölcsök neveléséhez.

Míg a nyári hőség ideális lehet sok növényfélének, a hideg továbbra is kihívás: bár az utóbbi évtizedekben az intenzív, hosszú telek nagyon ritkává váltak, a tavaszi fagyok azonban súlyos kárt okozhatnak a gyümölcsfákban. S bár sok fajtának van fagytűrő változata, a mediterrán növények egyelőre nem uralják a tájképet.

A melegedő időjárásnak köszönhetően azonban lehetséges, hogy a hazai agrárium fokozatosan áttérhet olyan növényekre, amelyeket korábban csak déli szomszédaink vagy más kontinenseken tudtak termeszteni. A hőség sok szenvedést okoz az embereknek, ám valószínű, hogy hamarosan tényleg világhírű lesz a magyar narancs.

Megdöbbentő statisztika: csupán a magyarok tíz százaléka fogyaszt elég zöldséget és gyümölcsöt

Tízből kilenc magyar nem táplálkozik megfelelően: nem eszik elég zöldséget, gyümölcsöt, és ezeket sem feltétlenül akkor, amikor szezon van. Vásárolni pedig leginkább a hiper- és szupermarket polcain található zöldség-gyümölcsökből szoktunk – derült ki egy friss felmérésből.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.