BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros elnökség: zajlanak az informális ülések – a Balatonon a halpiac megreformálását vitatták meg

Az uniós tagállamok halászati igazgatói és attaséi számára Balatonfüreden informális ülést szervezett a magyar soros elnökség, amelynek egyik célja az európai akvakultúra versenyképességének javítása. A tengerihal-fogyasztás mellett az édesvízihal-fogyasztást is perspektívába helyeznék, ami összhangban van a Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatósága által közelmúltban kiadott stratégiával.

A magyar elnökség az európai akvakultúra versenyképességének javítását választotta a július 8. és 10. között Balatonfüreden megtartott informális ülés témájának, azzal a céllal, hogy a tagállamokkal közösen integrált és holisztikus megközelítést dolgozzon ki mind a tengeri, mind az édesvízi akvakultúra-gazdaságok fejlesztésére.

Cél, hogy ne csupán több halat, hanem több édesvízi halat fogyasszunk
Fotó: Fotó: Mártonfai Dénes / Mediaworks

Mind a plenáris ülésen, mind pedig a szekcióüléseken termékeny vitára került sor, ami jó alapot biztosít az európai akvakultúra globális szerepének növelésére irányuló elnökségi munka folytatásához.

Az Európai Unió tengeri halászatból származó fogásai már nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék a halászati termékek iránti növekvő igényt. Ezért elengedhetetlen az akvakultúra-ágazat versenyképességének növelése.

Magyarország céljai között szerepel azon szemléletváltás elérése is, amely a tengerihal-fogyasztás mellett az édesvízihal-fogyasztást is perspektívába helyezi.

A felsorolt törekvések összhangban vannak a Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatósága által közelmúltban kiadott, 2030-ig szóló Akvakultúra Stratégiával, ami jelzi, hogy a Bizottság részéről is egyértelmű a szándék az ágazat szerepének erősítésére.

A magyar uniós elnökség már az első hetekben össztűz alatt áll, számolt be róla a Világgazdaság. Brüsszelben mélyen sérelmezték, hogy Orbán Viktor békemissziója során Vlagyimir Putyinnal is találkozott Moszkvában. Emiatt két ország is bejelentette, hogy csökkenti politikai részvételi szintjét az informális rendezvényeken

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.