BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Veterinarian,Examining,Goat,On,Farm

Terjed a pestis az állatok közt, veszélyben a fetasajt és a magyar kiskérődzők

Európában fellángolt a kiskérődzők pestise, amely mára veszélyezteti Görögország fetatermelését és a magyar állatállományt is. A Nébih figyelmeztetést adott ki és azonnali intézkedésre szólította fel azokat az állattenyésztőket, akiknek megbetegedtek a kecskéik vagy juhaik. Romániában és Görögországban a helyzet kritikus.

A rendkívül fertőző peste de petits ruminants (PPR), azaz a kiskérődzők pestise nevű vírus három hete jelent meg a közép-görögországi Thesszáliában, majd több román gazdaságban is. A két országban már 58 ezer juhot és kecskét vágtak le a kór terjedésének megakadályozására.

Veterinarian,Examining,Goat,On,Farm
A kiskérődzők pestise agyarányú megbetegedéssel és halálozással jár
A kiskérődzők pestise nagyarányú megbetegedéssel és halálozással jár / Fotó: Shutterstock

A görög főállatorvos döntése alapján Görögország teljes területéről ideiglenesen felfüggesztettek minden, az Európai Unió tagállamaiba irányuló juh és kecske szállítást – tájékoztatott a Nébih.

A betegség jelentős veszélyt jelent Görögország állattenyésztésére és a feta sajt termelésére, amely a helyi mezőgazdaság alapköve. Görögország lágysajtjának körülbelül 40 százaléka a Thesszáliában termelt juh- és kecsketejből származik. Az ország 140 ezer tonna fetát állít elő évente és termelésének 65 százalékát exportálja, amivel jelentős szerepet játszik a globális piacon – mutat rá az Euronews.

A PPR vírust először 1942-ben azonosították Elefántcsontparton, és azóta elterjedt Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában, és összesen több mint 70 ország jelentett már ilyen fertőzést.

 A PPR nem terjed állatról emberre, így még a beteg állatok húsa és teje is biztonságosan fogyasztható. 

A vírus a kérődzők populációjában azonban nagy kárt tud okozni, a terjedés megfékezése érdekében pedig elővigyázatosságból sok állatot le kell ölni. Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) szerint a PPR nagyarányú megbetegedéssel és halálozással jár és súlyos gazdasági kárt okozhat Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában, ahol a kecske és a juh létfontosságú élelemforrás.

Greece,,Goat,With,Long-haired,Fur,At,The,Tiny,Chapel,On
Az elmúlt hetekben több ezer kecskét leöltek a köztük terjedő járvány megfékezése érdekében / Fotó: Shutterstock

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jellemzése szerint a betegség tünetei:

  • lehangoltság,
  • láz,
  • orr- és szemfolyás,
  • szájsebek,
  • légzési nehézség,
  • köhögés,
  • hasmenés
  • és halál.

Az Európai Bizottság sürgősségi eljárást kezdeményezett a kecskepestis ügyében, jelenleg is egyeztet a görög és a román hatóságokkal. Az unió élelmiszer-biztonsági hatósága, az EFSA pedig elismerte, hogy mindkét országban kritikus a helyzet.

Mi segíthet a pestis járvány leküzdésében?

Az EFSA 2021-ben kiadott véleménye szerint

  • az érintett állományokat karanténba kell helyezni, még a gazdaságokon belül is,
  • ezeket klinikai és laboratóriumi felügyelet alá kell venni,
  • a fertőzött területek körül megfigyelési övezeteket kell létrehozni,
  • a fogékony állatpopulációkat be kell oltani az állomány immunitásának kialakításához,
  • egyúttal szigorú biztonsági intézkedéseket kell bevezetni a gazdaságokban, mint például a berendezések és járművek fertőtlenítése, az emberi mozgás ellenőrzése, valamint a mezőgazdasági dolgozók higiéniájának megkövetelése.

Milyen intézkedéseket hozott Magyarország a lakosság és az állatállomány megvédésére?

Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elrendelte a Romániából érkező, kiskérődzőket tartalmazó szállítmányok fokozott ellenőrzését. A magyar állategészségügyi szakemberek egyúttal kiemelten vizsgálják az illegális állatszállításokat.

A Nébih közleményében felhívta a juh és kecsketartók figyelmét, hogy 

ha az állományukban váratlanul több juhban vagy kecskében szem- és orrfolyással kísért láz jelentkezik, akkor gyanakodjanak a kiskérődzők pestise betegségre és azonnal értesítsék az ellátó állatorvost, valamint a helyi állategészségügyi hatóságot.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.