BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Installing,Weed,Control,Fabric,Material,And,Bark,Mulch,In,A

A kertek is megszenvedték az idei brutális nyarat – így lehet felkészíteni a veteményest a jövő évi hőgutára

A gyors elemzések már kimutatták azt, hogy a legmelegebb nyár van mögöttünk. A klímaváltozás okozta felmelegedés féléves nemzetközi előrejelzéseit januárban is óvatosan kell kezelni, azonban a következő nyári évszakra már ősszel érdemes talajtakarással készülni.

„A valaha mért legmelegebb nyáron vagyunk túl 2024-ben globálisan, Európában és hazánkban is. Az elmúlt 124 évet figyelembe véve, ugyanis 1901 óta van jó minőségű hőmérsékletmérés itthon – mondta Szabó Péter klímakutató az ELTE Meteorológiai Tanszékének doktorandusza a Világgazdaságnak.

Valaha
Valaha mért legmelegebb nyár volt idén, figyelni kell a talajtakarásra / Fotó: Shutterstock

A 2024 júniustól augusztusig tartó nyári időszak adatainak pontos és részletes feldolgozását a HungaroMet hozza nyilvánosságra, de a gyors elemzések alapján már egy ideje nyilvánvaló, hogy

  • június – az 5. legmelegebb 
  • július – a valaha mért legmelegebb 
  • augusztus – a 2. legmelegebb

hónap volt az elmúlt 124 évben, amióta mérik hazánkban a hőmérsékletet – magyarázta Szabó Péter.

Az augusztusi hőmérséklet a HungaroMet szerint csupán 0,01 Celsius-fokkal maradt le az 1992-es évben mért legmelegebb augusztusi hőmérséklettől.

Nemcsak Magyarországon, hanem Európában és globálisan is 2024-ben volt a legmelegebb nyár.

A sokat emlegetett 2022-es év augusztusára kialakult aszály volt a legnagyobb, amelyet a hónapok óta tartó nagyon kevés csapadék és a nagy párolgás közösen eredményezett. Idén feltöltöttebb talajjal indult a nyár, de júliustól az extrém meleg és a nagyon kevés csapadék nagy területen okozott a 2022-es évvel összemérhető aszályt.

A felmelegedés és a csapadékhiány együttes következménye a levegő és a talaj szárazsága, amely által nemcsak az agrárium hanem a kertek is érintettek. A Világgazdaság korábban már beszámolt arról, hogy a kerttulajdonosok talajtakarással védjék kertjeiket a vízpárolgástól, most pedig részletesebben bemutatjuk a természetes talajtakarókat.

Valaha
Valaha mért legmelegebb nyár volt idén, figyelni kell a talajtakarásra / Fotó: Shutterstock

A locsolás és az árnyékolás akkor működik jól, ha talajtakarókat ültetünk a kertekbe – ezt pedig már Megyeri Szabolcs dísznövénykertész mondta.

Szerinte hosszú távon a természetes talajtakarás a legoptimálisabb és ahhoz, hogy a későbbiekben megfelelő talajvédelmet adjanak a növények, a terjeszkedés miatt minél előbb el kell kezdeni az ültetést.

Ha a kertünkben állva mi magunk is látjuk a talajt, az nem jó, mert akkor a nap is látja. Úgy kell takarni, hogy ne lehessen szabad szemmel látni a talajt

– mondta Megyeri Szabolcs.

A cserjék és a fák is adnak árnyékot, de minél alacsonyabb a takarás, azaz közelebb van a földhöz, annál biztonságosabban teríti be azt. 

A természetes talajtakaróknak 3 fő csoportja van

  1. Az örökzöld – fásszárú és virág nélküli – tiszakürt
  2. A lomblevelű vagy lombhullató – fásszárú – madárbirs
  3. Az évelő – lágyszárú – tarackoló kékgyökér, vinkák, kőtörőfű, varjúháj, molyhos madárhúr

Az örökzöld talajtakaró borókák jól megélnek Magyarországon, a tiszakürt, más néven nehéz szagú boróka az alföldi temetőkben tenyészik, szárazságtűrő, egy tő 3–6 év alatt 4–6 méteres szélességben is kiterjed. Ugyanilyen adottságokkal rendelkezik a lomblevelűek ismert példánya a madárbirs, köztük van olyan amelyik csak a talajon kúszik, más példányuk pedig fél méter magasra is megnőhet. 

Az évelő takarókból rendkívül nagy a választék, de ami igazán szárazságtűrő és talajra lapuló, az a tarackoló kékgyökér, a vinkák, kőtörőfű, a varjúháj, a molyhos madárhúr pedig 1-2 év alatt befut egy négyzetmétert. Sokan használják talajtakarásra a szellőrózsákat, ez azonban kevésbé tűri a szárazságot és magasabbra is nő.

Arra is érdemes figyelni, hogy egy év 12 hónapból és négy évszakból áll, ezért sokan úgy válogatják össze a talajtakarókat, hogy azok nyár végén, ősszel is virágozzanak – jegyezte meg a tapasztalatai alapján a dísznövénykertész.

Az őszi ültetés a legjobb döntés, mert locsolni sem kell a növényeket, azonban konténeres kiszerelésben ezek a növények bármikor ültethetők.

A következő, 2025-ös nyár szezonális előrejelzéseit majd csak januárban publikálják a nagy nemzetközi meteorológiai központok: pl. EU-s központok, Amerika, Németország, Franciaország és Japán. Hazánk térségében ezek a 6 hónapos előrejelzések nem feltétlenül pontosak, inkább csak az óceánok mentén jobbak az előrejelzések – hangsúlyozta a klímakutató.

Jelenleg a nemzetközi modellek alapján annyit lehet látni, hogy az ősz vége és a tél, a tavalyi extrém melegtől elmaradva csak kissé lesz melegebb a klímaátlagnál. Természetesen ezeket az adatokat óvatosan kell kezelni – tette hozzá Szabó Péter.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.