BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulhat az arany, erőre kaphat az euró

A makrogazdasági kockázatok a szakértők szerint érdemben csökkentek, a nagy kérdés most az, hogy miként alakul 2020-ban az infláció.

Az idei esztendővel kapcsolatos előrejelzések a gazdasági növekedést illetően alapvetően optimisták, legalábbis ami a vezető előrejelzéseket készítő intézményeket illeti.

A Nemzetközi Valutaalap 3,4 százalékos, a Világbank 2,7 százalékos emelkedéssel számol, és jóllehet az eltérés a számok között jelentős, mindkét szervezet úgy gondolja, hogy a nehézségek döntő részén túl vagyunk.

A legfontosabb ok az optimizmusra, hogy az az óriási mennyiségű forgalomban lévő pénz, amely 2019-ben segített ellensúlyozni a kereskedelmi háború és a lassuló beruházási ütem hatásait, 2020-ban immár a növekedést fogja segíteni.

Fotó: Andrew Burton / Getty Images

A növekedési előrejelzések azonban eléggé ingatag lábakon állnak, a kockázatok pedig sokkal inkább lefelé mutatnak, mintsem a vártnál jobb növekedés valószínűségét fokoznák. Gondoljunk csak a Brexit-szappanoperára, a kínai gazdasági átalakulás kockázataira, vagy arra, hogy mennyire fogytak ki a központi bankok abból az eszköztárból, amelyet egy esetleges következő visszaesés során be tudnának vetni a világban felhalmozódott adósságtömeg és a geopolitikai kockázatok ellen.

A folyamatok várható alakulásánál a középpontban a központi bankok állnak. Jelenlegi ismereteink alapján

azt feltételezhetjük, hogy a központi bankok monetáris politikája laza marad annak érdekében, hogy továbbra is így küzdjenek a nyomott inflációval, illetve a gyenge növekedéssel szemben.

Az Egyesült Államokban ez a stratégia tovább tolhatja lefelé az amerikai kötvényhozamokat, immár negatív területre. A tízéves amerikai államkötvények reálhozama több mint 50 százalékkal alacsonyabb szinten fejezte be 2019-et az elmúlt év elejéhez képest. Ha bekövetkezik a negatívba csúszás, az az amerikai dollárra is negatív hatással lesz.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.