BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drámai befektetéscsökkenést vizionál az ENSZ

Akár 40 százalékkal is csökkenhetnek a közvetlen külföldi befektetések az idén.

A koronavírus-járvány miatti megszorítások hatására akár 40 százalékkal is csökkenhetnek idén a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések (FDI) világszerte – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) legújabb előrejelzésében.

A szervezet közel három hete jóval kisebb visszaesésre, legfeljebb 15 százalékos csökkenésre számított.

Az UNCTAD legfrissebb előrejelzése szerint a legnagyobb, „drámai” visszaesés, 208 százalékos az energiaiparban várható részben a kőolaj árzuhanása miatt, de 116 százalékos lehet a csökkenés a légiiparban, és 47 százalékos a járműiparban.

Fotó: Shutterstock

A globális FDI döntő részét adó 5000 legnagyobb multinacionális vállalat az idei nyereség előrejelzését átlagosan 30 százalékkal fogta már vissza – az UNCTAD számításai szerint.

Az UNCTAD adatai szerint tavaly 1 százalékkal, 1390 milliárd dollárra mérséklődött a globális közvetlen külföldi működőtőke-befektetés a 2018. évi 1410 milliárd dollárról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.