BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hízókúrán az alapok

A pandémia dacára majdnem hat százalékkal gyarapodott az európai alapkezelői vagyon 2020-ban. A befektetési jegyek értékesítését a mohóság és a félelem kettőssége fűtötte: megugrott a részvény- és a pénzpiaci termékek iránti kereslet is.

A koronavírus-járvány pénzpiacokat is sújtó negatív hatásai összességében nem hagytak mély nyomot az európai alapkezelői szektoron, a kontinens befektetési alapjainak együttes nettó eszközértéke 5,7 százalékkal még növekedett is tavaly, elérve a 18,77 ezermilliárd eurót – derül ki az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének friss jelentéséből. Az adatok szerint a sok szempontból rendkívüli évben a korábbiaknál több pénzt bíztak a portfóliókezelőkre a megtakarítók,

a 2019-esnél csaknem százmilliárd euróval több, 647 milliárd ­euró friss tőkét fektettek befektetési alapokba, ez 2017 óta a legmagasabb összeg.

A hosszútávú befektetési alapok közül a bestsellerek a részvényalapok voltak, azzal együtt is, hogy az első negyedévben a tőzsdei pánik nyomán még 52 milliárd euró tőkét vontak ki ezekből. A kategória méretéhez képest a kora tavaszi visszaváltás viszonylag csekély mértékű, a befektetők fegyelmezetten kiülték a piacokat ért sokkot, a második negyedévtől pedig folyamatosan érkeztek a friss megtakarítások a tőzsdei hullámokat meglovagolni szándékozóktól.

Fotó: dpa/AFP

A részvényalapok végül 154 milliárd euró értékesítési többlettel zárták az évet, ami azért is figyelemre méltó, mert 2019-ben még 33 milliárd eurós kiáramlást regisztráltak.

A járványév kettősségét jól mutatja, hogy a részvények népszerűsége mellett csúcsot döntött a pénzpiaci alapok értékesítése is. Az alacsony kockázatokkal csekély hozamot, ám magas likviditást kínáló termékekből az egy évvel korábbi volumen három és félszeresét, 221 milliárd eurót táraztak be, jelezve, hogy számos befektető inkább kivárt év közben, és pénzét partvonalra téve biztonságos pozícióból szemlélte, hogy a pandémia milyen hatást gyakorol a piacokra és a reálgazdaságra.

Az extrém kockázatvállalás és -kerülés kettősségével jellemezhető időszak vesztesei a kontinens kötvény- és vegyes alapjai voltak.

A szélsőséges árfolyammozgások közepette a befektetők látványosan elfordultak mindkét, a részvényeknél szerényebb hozamokkal kecsegtető eszköztípustól. A kötvényalapok értékesítése csaknem a harmadára, 105 milliárd euróra esett vissza, a vegyes alapok pedig a 2019-es mennyiség alig felét, 51 milliárd euró friss tőkét tudtak becsatornázni. Az európai szinten kevésbé meghatározó ingatlanalapok értékesítése eközben több mint negyedével, 38 milliárd euróval nőtt egy év alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.