BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a milliárdos: David Einhorn elárulta befektetési sikere kulcsát

A világ egy legsikeresebb befektetője David Einhorn. A Green Brick vállalata több száz százalékos növekedést ért él mindössze néhány év alatt. David Einhorn befektetési sikerének kulcsa a megváltozott piaci körülményekhez való alkalmazkodás.

Új csillag született a pénzügyi világban. David Einhorn 2002-ben vált híressé, amikor az Allied Capital ellen fogadott – vagyis megshortolta azt. A befektető elsőként kérdőjelezte meg a hitelező számviteli gyakorlatát. Évekkel később a tőzsdefelügyelet megállapította, hogy a vállalat azzal valóban megsértette az értékpapírtörvényt. Einhorn aztán jól jött ki a 2007-2009-es világgazdasági recesszióból is, ami keveseknek sikerült. 

David Einhorn, milliárdos befektető, akire figyelni kell
David Einhorn, milliárdos befektető, akire figyelni kell / Fotó: AFP

Az idén 55 éves Einhorn 27 évesen indította a Greenlight Capital befektetési alapot azzal a 900 ezer dollárral, amelyet a családjától és a barátaitól gyűjtött. A Greenlight 1996-os indulása óta évente átlagosan 13,1 százalékos hozamot ért el, ami meghaladja a benchmark S&P 500 9,5 százalékos hozamát. A teljes hozam tekintetében 2 900 százalékos volt az alap növekedése, szemben a technológiai részvényeket alkotó S&P 500 1 117 százalékával. 

David Einhorn, milliárdos befektető, akire figyelni kell

Einhorn olyan befektetéseket keres, ahol a részvényekkel a belső értékük alatt kereskednek. A milliárdos befektető év elején azonban már úgy fogalmazott, hogy szerinte az értékalapú befektetés talán már halott a szétzilált piaci struktúra és a passzív befektetés térhódítása miatt. 

Az érték már nem szempont a legtöbb befektetési pénz számára: jelentőssé vált ugyanis az algoritmus a pénz mozgásának meghatározásában. A botnak pedig nem az értékről, hanem az árról van véleménye.

A piaci struktúra megváltozása miatt Einhorn megváltoztatta a befektetési filozófiáját. 

Manapság olyan vállalatokra összpontosít, amelyek olcsók, ugyanakkor visszavásárláson vagy osztalékon keresztül a részvényesek mégis kaszálhatnak rajtuk.

A Greenlight portfóliójának legnagyobb részét a Green Brick Partners alkotja, amely részben Einhorn cége.

Green Brick Partners 

A 2007-es lakáspiaci összeomlás idején a befektető  Jim Brickman építési vállalkozóval közösen ingatlanalapot indított. Kezdetben földterületeket vásároltak és hiteleket nyújtottak bajba jutott építkezőknek. Amikor a piac 2013-ban fellendült, tőkeemelés érdekében nyílttá alakították az alapot, amely így Green Brick Partners néven működött tovább a New York-i tőzsdén. Brickman lett a vezérigazgató, Einhorn pedig az igazgatótanács elnöke.

A Green Brick Partners árfolyama
 

A Greenlight Capital 2014 végén kezdett Green Brick részvényeket vásárolni 7,20 dolláros átlagáron, mintegy 112 millió dollárért. 

A Green Brick értéke az elmúlt évben majdnem megduplázódott, az elmúlt öt évben pedig 672  százalékkal emelkedett. 

Az alap jelenleg 950 millió dollárban tart ilyen részvényeket.

A Green Brick tulajdonában több mint 28 500 telek volt idén júniusban, főként Texasban, ahol megnövekedett az igény az új lakásokra – írja a The Money Fool.

Arany és műtárgyak: viszik, mint a cukrot

Az ingatlan- és más hagyományos befektetési formák népszerűsége ugyanakkor visszaesett. A BÁVART kutatása rámutat, hogy a Z generáció különösen nyitott a műtárgyak vásárlására. A műtárgybefektetési index szerint a válaszadók többsége anyagi helyzetének javulásáról számolt be az elmúlt két évben, miközben egyre többeknek van megtakarítása is. Jelentősen nőtt a befektetési hajlandóság is: a válaszadók több mint fele fektetné be pénzét, ha egymillió forint extra bevételhez jutna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.