BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bruttópodcast Bruttó
ÜZLETRE HANGOLUNK

Bízzunk benne, hogy meggyógyul Európa beteg embere – Suppan Gergely a VG-nek a magyar GDP után

Átmeneti a magyar gazdaság második negyedévben látott visszaesése, ám a következő hónapokban biztosan nem számíthatunk a külpiacainkra – többek között erről beszélt a Világgazdaság makrogazdasági podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza, akivel a második negyedéves, vártnál gyengébb GDP-adatokat értékeltük. A fő problémát továbbra is Németország okozza, ahol hazánkhoz hasonlóan zsugorodott a gazdaság kibocsátása. A közgazdász szerint minden problémával együtt továbbra sem érdemes a német gazdaságra épülő magyar modellt átszabni, legfeljebb finomhangolásra lehet szükség.
A podcast vendége: Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza

„Továbbra is szeretnénk rendkívül erős kapcsolatot ápolni a német gazdasági szereplőkkel. Abban bízunk, hogy Németország, ugyanúgy, mint a 2000-es évek elején, amikor szintén Európa beteg emberének nevezték, ki tud mászni a mostani nehéz helyzetéből” mondta a Világgazdaság makrogazdasági podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza, akivel a második negyedéves, vártnál rosszabb GDP-adatokról beszélgettünk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint a második negyedévben éves bázison 1,3 százalékkal nőtt a kibocsátás, negyedéves viszonylatban viszont 0,2 százalékkal zsugorodott. Ezzel a teljesítménnyel a magyar növekedés helyreállása egy negyedév után ismét elakadt, miután sok elemző már a 2,5 százalékos növekedési célt is túlzónak tartja.

20211022 Kecskemét Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: gyár  belső
A vártnál gyengébb GDP-adatokat  közölt a KSH / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Suppan Gergely a probléma forrását a külső kereslet hiányában és Németország bajaiban látja. Szerinte óriási versenyképességi gondok vannak Németországban, amit a német gazdasági szereplők az orosz–ukrán háború nyomán kivetett szankciók és a megemelkedett energiaárak miatt kénytelenek elszenvedni. Sőt, bizonyos ágazatokban már a konkrét leépülés jelei láthatók. Ennek ellenére úgy véli, hogy ha lassan is, de magára találhat Európa beteg embere, ami lendületet adhat a magyar gazdaságnak is.

A Németországgal való kapcsolatot nem akarjuk megszakítani, a modellünket sem érdemes átszabni, legfeljebb finomhangolásra, diverzifikációra van szükség 

válaszolta arra a kérdésre, hogy ha ekkora nehézségekkel szembesül a kontinens legfejlettebb gazdasága, akkor van-e értelme a növekedési modellünket a német gazdaságra építeni. Suppan szerint a mi szerepünk az lenne, hogy Magyarország legyen a német tőke és a keleti technológia összekapcsolódási pontja. Ennek jelét látják abban, amikor hozzánk jönnek a kínai akkumulátorgyárak, amelyek pont a BMW-nek szállítanak be. „Ez a kapcsolódási pont rendkívül nagy lehetőségeket tartogat számunkra” – jegyezte meg.

Erőteljes felpattanás kellene a második fél évben

Suppan Gergely elismerte, hogy a második fél évben rendkívül erőteljes felpattanás kellene ahhoz, hogy megvalósuljon az, amiről Nagy Márton beszélt a múlt héten. A tárcavezető az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy idén 2,2-2,3 százalékos GDP-növekedés valósulhat meg éves átlagban. A vezető közgazdász szerint a harmadik negyedévben még nem várható nagyobb felpattanás, az ipar konjunktúramutatói ugyanis még mindig lefelé mutatnak. A német IFO index és BMI-k újra csökkennek, ami azt jelzi előre, hogy 

a külső piacainkra a következő egy-két hónapban még nem számíthatunk, így a nyár folyamán sem várható erőteljes fordulat a növekedésben. 

De hangsúlyozta – a növekedés vissza fog térni, mivel alapvetően átmeneti sokknak tartják a második negyedéves zsugorodást. Szerinte a gyenge külső kereslet oka, hogy a felvevőpiacainkon is masszív reálbércsökkenés volt az elmúlt időszakban, de csak most látszik a fordulat, ami előbb-utóbb elindítja a fogyasztás élénkülését is Nyugat-Európában.

Még mindig óvatosak a háztartások

A növekedési fordulat megtörtént a kiskereskedelmi forgalomban, de azért vannak benne döccenők

mondta a fogyasztás helyreállásáról Suppan Gergely, hozzátéve, hogy az összkép nagyon vegyes. Egyelőre csak az élelmiszerboltokban látható érdemi visszarendeződés, a nem élelmiszer szegmensben még nem jutottak el oda a vásárlók, hogy nagy értékű vagy tartós fogyasztási cikket vásároljanak. Ennek a hátterében a háztartások óvatossága áll, szerinte ezért lenne fontos, hogy a háború befejeződjön. Ha véget érne, az nagyot lendítene a fogyasztói hangulaton, mind Magyarországon, mind Németországban. „Amíg a háború zajlik, a hangulat nyilvánvalóan nyomottabb lesz” – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza.

További részletek a beszélgetésből:

  • Rángatja Európa a saját iparát, 6:00
  • Ugyanúgy Európa beteg embere Németország, mint a 2000-es évek elején, 8:20
  • Magyarország a német tőke és a keleti technológia kapcsolódási pontja, 9:26
  • Vannak döccenők a kiskereskedelem helyreállásában, 13:38
  • Az inflációt sikerült lenyomni, több élelmiszer ára csökkent, 16:45
  • A lakossági hitelezés beindult, a vállalati hitelezésnél várat magára a fordulat, 21:00
  • Még jövőre is jelentős összegeket fizet ki kamatként a költségvetés, 24:00

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.