BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétmilliárd forintért irtja a MÁV a parlagfüvet

A vasúti területek megtisztítására az idén mintegy kétmilliárd forintot fordít a MÁV Zrt. - közölte Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke.

A MÁV Zrt. mintegy 140 millió négyzetméter földterület parlagfű-mentesítéséért és kezeléséért felelős. A vasúttársaság kiemelten kezeli a vasúti ingatlanok és pályák mentén a gyomirtást, a parlagfű elleni védekezést. A vasúttársaság június 30-ig befejezi a parlagfű-irtást, majd a területek utógondozását végzi.

A MÁV közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a G and G Kft.-t és a MÁVKert Kft.-t, amelyek folyamatos műszakban, úgynevezett permetező vonattal kezelik a pályák környékét. A permetező vonatok közlekedtetésére a MÁV 675 millió forintot fordít az idén.

A permetező vonatok mellett októberig a vasúti pálya mentén kaszával, az állomásokon kisgépekkel is végzik a gyomirtást, továbbá parkosítanak a vasútállomásokon. A munkák elvégzésére a MÁV pályavasúti üzletág közel 250 millió forintot használ fel.

A MÁV a vasútvonalak megtisztítására az idén is átfogó "vasút-tisztasági" közmunkaprogramot indított, amelyre ebben az évben egymilliárd forint áll rendelkezésre. A programhoz a MÁV Zrt. a költségek 50 százalékával, azaz 500 millió forinttal járul hozzá, a másik felét a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Közmunkatanács és egyéb források biztosítják. A programban mintegy 1.085 munkást foglalkoztatnak 6 hónapon át, a létszám közel 10 százaléka szakképzésben vehet részt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.