BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyebb TV-nézés és arcfelismerés az új Toshiba notebookal

Elsőként Qosmio modellekbe építik be a SpursEngine chipet, amely hatékonyabbá teszi a valós idejű televíziós adások rögzítését. A Toshiba új notebookja emellett arcfelismerésre képes videónavigációra is képes, így könnyen megkereshetjük a számunkra fontos műsorrészeket.

A Toshiba Japánban már bejelentette és júliustól értékesíteni is kezdi első olyan notebookjait, melyek tartalmazzák a Cell processzor kissé szűkített, illetve átalakított változatát, a SpursEngine SE1000 nevű chipet. A lapka videofeldolgozást segítő koprocesszorként ékelődik a rendszerbe – tudósít a prohardver.

A videoprocesszorral valós időben lehet a tévéműsorokat kevesebb tárhelyet foglaló formátumba tömöríteni, a tárolóeszközön lévő videók pedig gyorsabban kódolhatóak át. A SpursEngine a megfelelő szoftverekkel azonban ennél jóval többre képes. A Toshiba által bemutatott "videonavigátor" program például rendelkezik arcfelismerő funkcióval; a videoanyagban talált arcokat kis képek formájában kigyűjti, majd ezekre kattintva egyszerűen odaugorhatunk a videóban, ahol felbukkan a keresett személy.

Egy idősávon más paramétereket is megfigyelhetünk, a hang intenzitásának grafikonjára kattintva például könnyen meg lehet találni azokat a helyeket, melyek az átlagnál halkabbak vagy éppen hangosabbak. A notebook webkamerájával kombinálva pedig a vezérlés új módja kínálkozik, a felhasználó kézmozdulataihoz ugyanis szoftverfunkciókat lehet társítani, vagyis az egeret vagy az – egyébként mellékelt – távirányítót sem kell feltétlenül igénybe venni. Ezt egyelőre csak a médialejátszás alapszintű vezérlésénél használják ki, de később nem elképzelhetetlen akár gesztusokkal irányított játékok elkészülte sem.

A SpursEngine a Toshiba multimédiás nagyágyúiban, a Qosmio F50 és G50 modellekben bukkan fel elsőként. A G50 két merevlemezzel is rendelhető és digitális tévétuner teszi teljessé. Persze ezeket a notebookokat nem a mindennapos cipeléshez tervezték, már az F50 tömege is meghaladja a 3,5 kilogrammot, a G50-é pedig kiépítéstől függően megközelítheti az 5 kilót is, ezzel párhuzamosan túl hosszú akkus üzemidőre sem számíthatunk. A SpursEngine-nel ellátott Qosmio F50 ára 250 ezer jen (kb. 356 ezer forint), a G50-é 290 ezer jen (kb. 413 ezer forint) körül kezdődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.