BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A multik is támogatják a romák továbbtanulását

Több mint egy tucat hazai multinacionális vállalat támogatásával fut másfél éve a ROMASTER program tehetséges roma diákok számára. A fiatalokat az anyagi támogatás mellett mentorok is segítik a tanulásban, a legjobbak aztán munkát kapnak a cégeknél.

 Csütörtöktől négy napon át Csillebércen találkozhatnak a program hallgatói nagyvállalatok vezetőivel, és tájékozódhatnak többek közt a munkaerő-piaci lehetőségekről, a karriertervezésről és a gazdasági szféra képzési szempontjairól.

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) tavaly februárban hirdette meg a ROMASTER programot hátrányos helyzetű, roma diákoknak, akik vállalják, hogy középfokú tanulmányaik befejezése után felsőfokú műszaki, gazdasági vagy jogi képzésben vesznek részt.

 Adriány Kincső, a HBLF ügyvezető igazgatója a Roma Sajtóközpontnak elmondta: az induláskor 670 diák jelentkezett, akik közül eddig 350-et támogatott a programban résztvevő tizenöt nagyvállalat. A fiatalok a diploma megszerzéséig fejenként évi 240 000 forintos ösztöndíjat kapnak, mentor segíti őket a tanulásban, gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek a támogató vállalatoknál, amelyek a legjobbaknak állást is ajánlanak. A tehetséggondozó programot többek közt olyan ismert multik támogatják, mint az IBM Hungária, a Holcim Hungária, a Raiffeisen Bank, a MOL, a Magyar Telekom vagy a Pannon.

Adriány Kincső arról számolt be: idén első alkalommal tábort is szerveztek a résztvevőknek azzal a céllal, hogy megerősítsék a diákok és mentoraik között kialakult kapcsolatot. A diákok Baranya, Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, illetve a fővárosból érkeznek csütörtökön Csillebércre.

A négy napos eseményen a fiatalok konzultációkon vehetnek részt a nagyvállalatok igazgatóival, amelyeken tájékozódhatnak a munkaerőpiacról, a karriertervezésről, a gazdasági szféra képzési szempontjairól, megnézhetik egy multinacionális cég működését és csapatépítő tréninget is tartanak számukra. A szakmai találkozók után pedig kulturális programok várják őket. Adriány Kincső hozzátette: a ROMASTER program célja, hogy a roma társadalomban tovább fejlődjön a megfelelő nyelvtudással és felsőfokú végzettséggel rendelkező közösség, amelynek tagjai versenyképes tudással várják a munkaadók által felajánlott lehetőségeket, vagy saját vállalkozásukon keresztül vehetnek részt a gazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.