BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A politika áll a digitális átállás útjába? Az itélőtábla mondja ki majd a végső szót?

Előfordulhat, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán dől el a multiplextender sorsa, miután az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn „alaki és pontszámítási kifogások miatt” átdolgozásra visszaküldte a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH) a pályázatok eredményére tett javaslatot.

A következő – július 25-ére kitűzött – bizottsági gyűlésen a politikusok már csak jogszabálysértésre hivatkozva utasíthatják el az NHH döntését. Ha ezt teszik, akkor az ügy feltehetően a Fővárosi Ítélőtábla elé kerül (ezt akár a bizottságnak a döntéssel egyet nem értő tagjai is kezdeményezhetik). Az ítélőtáblának 30 napon belül meg kell hoznia a döntését. Ha e szerint mégsem volt jogsértés, akkor az NHH a parlamenti bizottság nélkül lefolytatja az eljárást, és kihirdeti a győztest. Amenynyiben viszont az ítélőtábla is megerősíti a jogsértés tényét, akkor onnan, ahol „hibát talált”, az NHH-nak újra kell kezdenie az eljárást, végső esetben akár arra is sor kerülhet, hogy új pályázatot kell kiírni. Az utóbbi forgatókönyv azonban szinte biztosan azt jelenti, hogy a magyarországi digitális átállás nem valósul meg az Európai Unió hivatalos végső dátumáig, 2011. december 31-ig.

A bizottság döntését sem az NHH, sem a – lapértesülések szerint – mind a televíziós, mind a rádiós pályázaton a legtöbb pontot szerző Antenna Hungária Zrt. (AH) nem kívánta kommentálni. A társaság korábban többször jelezte: győzelme esetén már az idén elindulhat a digitális műsorszórás Magyarországon.

Az NHH által március 25-én kiírt tenderekre az április 24-i határidőig összesen négy pályázat érkezett: az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az AH és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az AH és a Magyar Rádió Zrt. pályázott. Alaki kifogás egyetlen pályázattal szemben sem merült fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.