BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába törölték el a vizitdíjat - a betegeknek többe kerül az egészségügy Szlovákiában

A szlovák betegek nem fizettek kevesebbet az egészségügyi ellátásért a 2007-es évben, pedig a helyi kormány 2006-ban megszüntette a vizit- és az ágydíjat, csökkentette a receptdíjat, és 2007 januárjától 19-től 10 százalékra csökkentette a gyógyszerek áfáját.

A szlovák lakosság tavaly 28 milliárd koronával (929 millió euró) járult hozzá az egészségügy költségvetéséhez, ami 5,1 milliárd koronával (169 millió euró) több, mint 2006-ban; akkor az első kilenc hónapban még fizetni kellett a 20, illetve 50 koronás díjakat.

A kormány tegnap vitatta meg az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal jelentését az egészségbiztosítás helyzetéről a 2007-es évben. Az egészségügy bevétele a biztosítási járulékból 2007-ben 10 százalékkal, több mint 8 milliárd koronával nőtt, és megközelítette a 90 milliárdot.

Mintegy felére csökkent ugyanakkor tavaly az egészségbiztosítók nyeresége. 2006-ban a már hosszabb ideje működő 5 egészségbiztosító több mint 1,9 milliárd koronás nyereséget mutatott ki, de 2007-ben már csak 900 millió korona volt a hasznuk.

A legnagyobb hasznot - 466,945 millió koronát - a Dôvera érte el, 2006-ban azonban az akkor még önálló Sideriával együtt közel 967 millió koronás nyereséget mutattak ki. Felére esett vissza tavaly az Apollo haszna is: 228,16 millió koronára.

Az állami egészségbiztosítók közül a Közös Egészségbiztosító gazdálkodott jobban, 174 millió koronáról 2007-ben 206,2 millióra növelte nyereségét. Az Általános Egészségbiztosító a 2006-os 201 millió korona helyett csak 1,8 millió korona hasznot termelt.

A tavalyi nyereséget még szabadon felhasználhatják a biztosítók. A Dôvera részvényesei úgy döntöttek, hogy osztalék formájában kifizetik, az Apollo részvényesei a biztosítóban hagyták a nyereséget. Az idei nyereséget 2009-ben már kötelesek a gyógykezelés költségeire fordítani.

A két új egészségbiztosító - az Európai és az Union -, melyek csak tavaly kezdték működésüket, sok millió koronás veszteséget könyveltek el, az Európai Egészségbiztosító tulajdonosa idén fel is számolta a biztosítót. A Dôvera részvényesei már pert indítottak nemzetközi bíróságon a szlovák állam ellen, és az elmaradt haszon miatt 15 milliárd koronás kártérítést követelnek. Ugyancsak pereli az államot az Union Egészségbiztosító tulajdonosa is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.