BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet a szovjet internet? A kormányzat döntene, mit lehet és mit nem

Az új törvénycsomag értelmében Európában a kormányzatok dönthetnék el, mely szoftverek és szolgáltatások használhatóak törvényesen a világhálón. A jogvédő szervezetek szovjet a típusú internet létrehozásától tartanak

Az új európai telekommunikációs törvénynek az volt az eredeti célja, hogy harmonizálja az egyre nagyobb növekedést mutató telekommunikációs piac szabályozásait, néhány új javaslat értelmében azonban az egyes kormányzatoknak lehetőségük nyílhat arra, hogy meghatározzák: országukban mely szoftverek használhatóak törvényesen az interneten, és melyek minősülnek törvénytelennek.

A Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) néhány napja már figyelmeztetett arra, hogy amennyiben az Európai Parlament elfogadja a törvényjavaslatot, akkor egy olyan "szovjet internetet" hozhatnak létre, ahol csak azok a szoftverek és szolgáltatások lesznek elérhetőek, amelyeket az egyes kormányzatok is jónak látnak. Egyik nyilatkozatában Benjamin Henrion, az FFII brüsszeli képviselője azt mondta, hogy akár olyan népszerű internetes szoftverek, mint a Skype vagy a Firefox is törvénytelennek minősülhetnek, ha a hatóságok úgy döntenek, hogy nem adják meg a megfelelő engedélyeket. Véleménye szerint a rendelkezés elfogadása komolyan veszélyezteti az internet korábban tapasztalt lendületes fejlődését.

Mivel a javaslatot tegnap első körben elfogadta az Európai Parlament, életbe léphet a "three-strikes-and-you’re-out" néven emlegetett szabályozás is, melynek értelmében a többszöri felszólításra sem reagáló, illegális tartalmat megosztó fájlcserélők internet-előfizetését a szolgáltatók kötelesek lennének felmondani – írja az ITcafé.

A javaslat egyik megfogalmazója, Malcolm Harbour szerint a törvény kritikája félreértéseken alapul – tudósít a Yahoo News. A képviselő leszögezte: a most elfogadott jogszabály semmilyen módon nem érinti a szerzői jogokat. A politikus ezzel arra utalt, hogy az EU már korábban egy másik, akkor elutasított jogszabályban szerette volna szabályozni a fájlcserélők működését. "A törvénnyel kapcsolatos kijelentések fölöslegesen pánikot keltenek és elterelik a figyelmet az eredeti célról, ami nem más, mint a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelme" - jelentette ki az EP képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.