BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem váltak be a Kínában gyártott Teddy-mackók

Sokasodnak azok a német vállalatok, amelyek Kínába helyezték ki a termelésüket, de egy idő után rájöttek, hogy nem kifizetődő a dolog, és visszatelepítik a kapacitásokat, vagy ismét működésbe hozzák az otthon leállítottakat.

A jelenség többnyire kisebb cégekre jellemző, amelyek számára esetenként problémás volt a megfelelő minőség szavatolása, máskor pedig a kínai munkaerő nem tudta követni a gyorsan változó sorozatok közötti váltást. A német mérnökszövetség becslése szerint a kitelepülő vállalatoknak akár 20 százalékát is elérheti a visszaköltözők aránya. A Reuters egy minőségi játékokat gyártó cég – a Steiff – példáját ismerteti, amely próbaképpen a termelésének egyötödét telepítette Kínába, de rövidesen rá kellett jönnie, hogy nem érte meg.

Az otthon évtizedek óta előállított Teddy-mackókat nagy számú, előre szabott darabból állították össze, azon követelmény szerint, hogy a kapott figura legyen beszédes. A Kínában gyártott darabok azonban nem tudták sugallni az otthon készítettek olyan kifejezéseit, hogy „vegyél karjaidba, ringass, a barátod vagyok”.

Az Európába szállított darabok közölt volt olyan, amelyiknek az ábrázatában nem volt meg a szimmetria, egy másikon mintha egy autó ment volna keresztül, vagy kicsavarodott a lába, szennyező foltokkal volt tele, vagy a varrás mentén egyszerűen felfeslett. A sok selejt miatt a cég kénytelen volt leállítani a kínai gyártást, és a darabonként 40-70 euróért forgalmazott termékeit ismét maradéktalanul otthon állítja elő, jóllehet a munkafolyamatok mintegy 80 százalékát kézzel kell végezni. A kudarc egyik okát abban látják, hogy a kínai egységnél gyorsan cserélődött a munkaerő, holott egy fő betanítása Németországban is közel egy évig tart. Ez a probléma más cégeknél is jelentkezett, ahol a betanítás után – az ismeretek birtokában – gyakran tovább állnak a dolgozók.

A kisebb német cégek gyakorta panaszkodnak a minőségre, amit részben a gyengébb anyagok felhasználása, részben fegyelmezetlenség okoz. Mindehhez hozzávéve fuvarozási, menedzselési és reklamációkkal kapcsolatos logisztikai problémákat gyakran drágábbá válik a termék, mintha Németországban gyártották volna. Ez utóbbi esetben ugyanis a „Made in Germany” még mindig jó eladási érv, és továbbra is hoz felárat. Az eddigi tapasztalatok alapján haszon többnyire csak akkor realizálható, ha nagy sorozatokat kell viszonylag stabil eljárással előállítani. Fontos emellett, hogy kint kell lenni a helyszínen a termelést irányító és a minőséget ellenőrző szakembernek.

Jelentős előnyt hoz az, ha nemcsak a végső gyártási fázist alakítják ki az ázsiai térségben, hanem az alsóbb műveleti vertikumok kapacitásait is, beleértve esetenként anyagok és félkésztermékek előállítását. További előnyt hozhat, ha a készterméket nemcsak Európába kell visszaszállítani, hanem egy részét a térségben is el lehet adni. Ha mindezek a feltételek nincsenek meg, akkor célszerűbb Németországban megőrizni a termelést – idéz a Reuters ipari szakembereket. VGO

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.