BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szuper Blu-ray: négyszáz gigabájtot tárol a Pioneer rekordere

Elkészítette a világ eddigi legnagyobb kapacitású Blu-ray lemezét a japán Pioneer. A cég által kifejlesztett kéklézeres prototípus a jelenleg elterjedt megoldásokhoz viszonyítva akár tizenhatszor több adatot képes tárolni.

A Pioneer rekordkapacitású Blu-ray korongjára a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapaható lemezekhez hasonlóan rétegenként 25 gigabájtnyi adatot lehet elhelyezni, egyelőre csak préselt eljárással, de a cég sajtóközleménye szerint idővel írható változat is lesz belőle. A többrétegű optikai lemezeknél az egymással szomszédos rétegek áthallása és a jelcsillapítás okozta veszteségek kiküszöbölése jelenti a legnagyobb kihívást, különösen egy ilyen, tucatnyinál is több adathordozó réteget tartalmazó megoldásnál – tudósít a HWSW.

Az új, 16 rétegből álló lemezek olvasásához minden bizonnyal egy teljesen új, átdolgozott optikára lesz szükség. A lencse alapvető optikai tulajdonságain a Pioneer szerint ugyan nem kellett változtatni, de a tizenhat rétegű lemezekhez új, a jelenlegi megoldásoknál érzékenyebb és a fényszóródásból fakadó hibákat hatékonyabban kompenzáló olvasóegységet kell alkalmazni. Ez az optika visszamenőleges kompatibilitást ígér a jelenleg forgalomban lévő egy és kétrétegű Blu-ray lemezekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.