BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Allergiások figyelem! Tombol a parlagfű

A harminckettedik héten a pollenszám némileg csökkent, de az allergiások helyzete romlott, hiszen a parlagfű pollenszintje megháromszorozódott az előző heti értékhez képest.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése szerint a legmagasabb parlagfű szennyezést Kecskemét és Budapest levegőjében mérték, a koncentráció mindkét helyen túllépte a 100 pollen/m3-es, nagyon magas értéket. A többi városból magas parlagfű pollenszintet jeleztek, Miskolc és Mosdós kivételével, ahol alacsony illetve közepes volt a koncentráció. Hasonló ütemben emelkedett az üröm virágporszórása is; itt Békéscsaba, Mosdós és Salgótarján közepes, a többi város magas szintet jelentett. A kender koncentrációja emelkedett, de allergizáló hatása nem jelentős. Némileg csökkent a sokaknak tüneteket okozó pázsitfűfélék virágporszintje.

Az összpollenszám Zalaegerszegen, Szombathelyen, Nyíregyházán és Budapesten a legmagasabb. A penészgombák közül az erősen allergén, súlyos asztmás tünetekért felelős Alternaria jelentős szintet ért el: a mérőállomások hetven százalékában igen magas értéket rögzítettek; Győr, Szombathely és Zalaegerszeg állomása kiugró koncentrációt jelentett. A pollenszemekkel ellentétben a penészgombák száma késő őszig is növekedhet, sőt egyes lakások levegőjében a kültéri koncentráció sokszorosát is elérheti, ahol egész éven át tartó allergiát okoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.