BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eszünk a télen, vagy fűtünk? - Energiaár-botrány fenyeget Angliában

Energiaár-botrány van kibontakozóban Angliában, a fogyasztóvédők szerint a kormánynak kellene megálljt parancsolnia az újabb és újabb áremeléseknek.

Eszünk a télen, vagy fűtünk?, tehetik fel a kérdést télen sok angliai háztartásban a helyi fogyasztvédelmi csoportok szerint, az áram- és gázárak legutóbbi emelése után. Az idén egyszer már árat emelt Scottish and Southern Energy (SSE) és az E.On energiaszolgáltató csütörtökön közel 30 százalékos növelést jelentett be. Emiatt egy átlagos angliai háztartás éves energiaszámlája 227 fonttal (1 font=1,253 euró) fog nőni a Daily Express szerint.



A hat nagy angliai energiaszolgáltatóból egyébként kettő, a British Energy és az EdF már pár hete túl van az emelésen, s várhatóan hamarosan követi az előbbi négy példáját a fennmaradó két szolgáltató is. Ráaádsul egy, a lap által idézett szakértő szerint a mostani után jövőre újabb, 25-30 százalékos áremelési hullám várható, másikuk pedig rámutatott: a fogyasztók erőtlenek, nem tudnak tenni a magas árak ellen, a piac pedig nem képes megvédeni a legsérülékenyebb fogyasztók érdekeit.



A felháborodott fogyasztói csoportok egyike szerint a háztartások teljes költségvetésén belül az energiaszámla nagysága már túllépi a 10 százalékot, írja ugyanebben a témában a Daily Mail. Szintén érdekképviselőket idézve azt írja, hogy a kormány feladata lenne a sok millió háztartást sújtó energiár válság azonnal felszámolásának. Az árat emelő társaságok egyébként elismerik, hogy lépésükkel nehéz helyzetbe hozzák vevőiket, ám - mint hangsúlyozzák - maguknak is egyre többet kell fizetniük a vásárolt energiáért. Ez kétségtelen: csütörtökön rekord szintre, hőegyenértékenként 109 pennyre szökött a gáz angliai nagykereskedelmi ára, miután bejelentették, a jövő tavaszig egy sérülés elhárítása miatt zárva lesz egy nagy, norvég ellenőrzésű északi-tengeri gázvezeték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.