BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingyenes védőoltás: tatai felhívás a többi városhoz

Az Anyatejes Világnap alkalmából Tata város önkormányzata ma bejelentette: ingyenessé teszi az évente közel egymillió gyermek haláláért felelős pneumococcus baktérium elleni védőoltást a 2-5 éves gyerekek számára. A város alpolgármestere azt reméli, hogy a kezdeményezéshez több magyar város is csatlakozik majd.

Hazánk a világ egyik legfejlettebb oltási programját működteti, a magyar gyermekek védettsége a fertőző betegségekkel szemben – még EU-s viszonylatban is – kimagasló. Azonban újabb és újabb kihívásokra kell választ találni, újabb és újabb fertőző betegségek ellen kell védettséget biztosítani a jövő generációja számára – hívta fel a figyelmet Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, a város alpolgármestere, amikor bejelentette:a város gyermekbarát programjának részeként, az érvényben levő kormánydöntést saját hatáskörében kiterjesztette a 2-5 éves gyermekekre.

Az alpolgármester asszony felhívással fordult Magyarország településeihez, hogy csatlakozzanak a Gyermekbarát város kezdeményezéshez és biztosítsanak forrást a 2-5 éves gyermekek védőoltásához. A kormány idei áprilisi döntése értelmében, az eddig oltásonként 16 ezer forintba kerülő pneumococcus elleni vakcina szeptembertől minden 2 év alatti kisgyermek számára ingyenesen hozzáférhető lesz a háziorvosi rendszeren keresztül. Hazánkban a pneumococcus baktérium elleni oltás jelenleg nem szerepel a kötelező védőoltások között, pedig ez a baktérium felelős a gyerekkori középfülgyulladások egy részéért, de okozója lehet az olyan súlyos, életveszélyes betegségek kialakulásának is, mint a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás, vagy a véráram-fertőzés.

A védőoltást az Európai Unió 17 tagállamában már fölvették a kötelező nemzeti oltási programba, hat országban most van folyamatban, nálunk ez 2010-re várható. A gyermekbarát városvezetés filozófiája nem újdonság a világban: az UNICEF nyilvántartása szerint több mint 800 város tagja már a kezdeményezésnek, köztük Tata egyetlen magyar városként szerepel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.