A tengeri halak fogyasztásával kapcsolatos kutatást a finn Kuopio Egyetem munkatársai végezték több mint 3600 hatvanöt év feletti résztvevő bevonásával. Ez az első felmérés, amely nem az agyvérzés, hanem az észrevétlen, memóriazavart okozó agykárosodás tekintetében vizsgálta az Omega-3 zsírsavak hatását – jelentette ki a Reutersnek Jyrki Virtanen, a projekt vezetője.
A Neurology című szaklapban publikált eredmények szerint a főt vagy párolt halételek heti háromszori fogyasztása huszonhat százalékkal csökkentette a "csöndes" agykárosodások kockázatát, míg heti egy adagnál az arány tizenhárom százalék. Ugyanakkor a hal megsütve nem bizonyult hatásosnak.
Az Omega-3 zsírsavakban elsősorban az amúgy is zsírosabb tengeri halak gazdagok. Ezek közé tartozik a tonhal, a makréla, a lazac, a hering, és a szardínia. Szintén tartalmaznak ilyen típusú zsírsavakat az olajos magvak, például dió is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.