BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

478 karátnyi tökéletesség – Galéria az óriásgyémántról

Szinte tökéletes óriásgyémántot találtak a dél-afrikai országban. A pontosan 478 karátos drágakő az antwerpeni szakértők szerint olyan tökéletes, hogy csiszolást követően a világ egyik legszebb D-színű gyémántja válhat belőle.

A különleges drágakövet szeptember 8-án, a lesothoi Letseng bányában fedezték fel. A helyszín egyébként nem okozott meglepetést, hiszen ebből a bányából került ki a világ húsz legnagyobb gyémántja közül négy darab, a század három rekordere pedig egytől-egyig erről az afrikai lelőhelyről származik – számol be a Reuters.

A metszés előtt nehéz megállapítani a drágakő értékét, de a  bányát hetven százalékban birtokló Gem Diamonds cég képviselője szerint egy hasonló méretű, de kevésbé jó színű és tisztaságú kő nemrég 12 millió dollárért kelt el. A lesothoi kormány örömét fejezte ki a bánya újabb rekordja kapcsán, hangsúlyozva, hogy Letseng továbbra is a kitermelés egyik központja marad.

A világ valaha talált legnagyobb gyémántja a Cullinan volt. A 3 100 karátos követ 1905-ös megtalálása után több mint száz darabra metszették, ezek közül több azóta a brit királyi koronát díszíti.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.