BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A SanDisk nem adja olcsón magát – a Samsungnak sem

A Samsung 5,85 milliárd dollárt ajánlott a flash memóriagyártó SanDiskért, ami viszont kevesli az árat a cég szakmai tapasztalatáért és a számtalan szabadalomban is megjelenő tudásért.

A Szilícium-völgyben működő, flash memóriákat gyártó vállalat nem lelkesedik a Samsung ajánlatáért. A Samsung először augusztusban tett ajánlatot a SanDisk részvényeire, ekkor mintegy 90 százalékkal magasabb árat ajánlott értük, mint az akkori záróérték. A SanDisk alapító-tulajdonosa, Eli Harari kedden levélben hozta nyilvánosságra álláspontját, miszerint a Samsung alábecsüli a húsz éve működő céget. Harari hozzáteszi: a Samsung opportunista módjára próbálja kihasználni az ipar gyengélkedését – írja a New York Times.

A SanDisk óriásit veszített értékéből az elmúlt évben, amint a gyengélkedő flash memória piac egyre jobban polarizálódott, két fő szereplőt – a Samsungot és a Toshibát helyezve előtérbe. Erőfölénye ellenére a SanDisk rendelkezik valamivel, amire a Samsungnak szüksége lehet, ez pedig a szellemi vagyon. A célpont az Egyesült Államokban 860, a tengerentúlon 550 szabadalmat jegyeztetett be, a Samsung pedig évente 440 millió dollárt fizet ezek használatáért.

A SanDisk számára valószínűleg az egyetlen megoldás az lenne, ha egy másik vállalat jelentkezne be érte, egy megfelelőbb ajánlattal. Potenciális kérő lehetne a merevlemez gyártásban vezető szerepet betöltő Seagate. William D. Watkins, a cég vezére azonban kijelentette: bár Hararit barátjának tartja, a Seagate nem mentheti meg a SanDisket. A cég azzal a flash gyártóval dolgozik majd, amelyik túléli a csatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.