A Campobassoi Egyetem és a Milánói Rákkutató Központ munkatársai a csokoládé pozitív hatásaival kapcsolatos új felfedezéseiket a Journal of Nutrition című szaklapban publikálták. Az eredmények Európa eddigi legnagyobb szabású egészségügyi felmérésének, a Moli-sani projekt adataiból származnak – írja a ScienceDaily.
A kutatók a húszezer résztvevő vizsgálata során a gyulladásos állapotok kialakulását vizsgálták. Köztudott, hogy a krónikus gyulladások szív– és érrendszeri megbetegedésekhez vagy akár agyvérzéshez is vezethetnek. A folyamat leállításában egy protein játszik fontos szerepet. Az olasz kutatócsoport a kiválasztott résztvevők egészségi állapotát, protein szintjét és csokoládé fogyasztását vetették össze.
Az eredmények igazolták előfeltevésüket: azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak keserűcsokoládét, átlag 17 százalékkal csökkent a gyulladásos állapotok kialakulásának aránya. Ez nem tűnik jelentősnek, de elég ahhoz, hogy észlelhetően csökkentse a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát. A szakértők figyelmeztetnek: az általuk meghatározott 6,7 gramm körülbelül egy kocka csokoládét jelent, amelyet hetente kétszer-háromszor érdemes fogyasztani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.