BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan készítsünk házi robotot? Oktató program és videó C3PO barátainak

A Stanford Egyetem speciális projektbe kezdett: a tudós csapat nyílt forráskódú szoftverrel fejleszti robotjait. A szabadon hozzáférhető szoftverhez oktató anyagot és szórakoztató videókat is mellékelnek, így mindenki megláthatja, mit tud egy jó házirobot.

A Willow Garage program keretében a Stanford Egyetem munkatársai olyan robotokat fejlesztenek, amelyek nem a jövő kihívásainak legyőzésében, hanem a mindennapi élet teendőiben segítenek – írja az Ostatic.com. A projekt különlegessége, hogy a gépezeteket működtető Robot Operating System (ROS) nyílt forráskódú, vagyis bárki hozzáférhet is installálhatja saját szerkezetére vagy továbbfejlesztheti.

A használat megkönnyítése érdekében a fejlesztők tutorialt is készítettek, a Stanford Egyetem honlapján pedig megtekinthető, hogyan teszik magukat hasznossá az egyszerű kis robotok. Ezek a szerkezetek rendet raknak a szobában vagy hoznak egy italt a hűtőből – vagyis olyan feladatokat hajtanak végre, amelyek elsősorban az idős emberek életét segítik. A Willow Garage projekt deklarált célja az öregedő társadalom igényeinek kielégítése. A munkacsoport vezetője felhívta a figyelmet arra: 2020-ra az Egyesült Államok lakosságának húsz százaléka 65 év fölötti lesz, ez a szám Európában még magasabb.

A fejleszteni vágyó programozók előtt tehát nyitott a lehetőség. Sőt, ha valaki az egyszerű háziasszony jellegű robotoknál többre vágyi, akár az iCubot is felépítheti. Ez egy öt éves gyerek felépítését utánzó humanoid robot, amely egyszerűbb társaival ellentétben önállóan képes tanulni, és teljes specifikációja szintén hozzáférhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.