BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holnaptól indul a pneumococcus védőoltási program

Kiszállította a pneumococcus elleni védőoltást az ÁNTSZ területi intézeteihez az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, így holnaptól megkezdődhet a két évesnél kisebb gyermekek térítésmentes oltása.

A háziorvosokhoz az oltókörök oltóorvosai viszik el az oltóanyagot, akik az Országos Epidemiológiai Központtól módszertani levelet kaptak az ez évi védőoltásokról, így a pneumococcus védőoltás szakmai módszertanáról is - tájékoztatott Székely Tamás egészségügyi miniszter.  

A kormány egyik kiemelt célja a gyermekek egészségvédelmének, az egészségügyi ellátásban biztosított esélyegyenlőségének javítása. Erről szól a Közös kincsünk a gyermek nemzeti csecsemő- és gyermek-egészségügyi program. Ezért vezették be a térítésmentes pneumococcus védőoltást, amelyet a szülő kérésére kapnak meg a kicsinyek.

A pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthető a gyermekkori torokgyulladás, a középfülgyulladás előfordulásának gyakorisága, súlyossága. A gyermekek egészségének megőrzése mellett mérséklődhet a szülők munkából történő kiesése és az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele is. A baktérium súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat, például tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, de nagyon gyakran felelős felső légúti megbetegedések kialakulásáért, ezért fontos gyermekeink kiemelt és általános védelme.

A pneumococcus fertőzés elleni oltóanyag 2 hónapos kortól adható. A teljes védettséget egy több oltásból álló sorozat biztosítja. Ha az oltásokat féléves kor előtt kezdik, a csecsemők 3 alkalommal minimum egy hónapos időközzel részesülnek védőoltásban, amelyet a 2. életév során egy emlékeztető oltás követ. Ha az oltásokat 7-11 hónapos kor között kezdik meg, akkor 4-8 hetes időközzel két oltóanyag beadása szükséges, amelyet a 2. életévben ugyancsak egy oltás követ. A 12-23 hónapos gyermekek védettségének kialakításához minimum két hónapos időközzel beadott két oltás szükséges.

Az oltóanyag ritkán mellékhatásokat okozhat. A beadás után levertség, étvágytalanság, aluszékonyság vagy esetenként láz, az oltás helyén bőrpír, duzzanat vagy fájdalom jelentkezhet. Ezek a kellemetlenségek azonban messze nem mérhetőek azokhoz a következményekhez, amelyeket esetleg az oltás elmaradása miatt a védtelen kisgyermek elszenvedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.