BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jellegtelen, de használható – Fujitsu Siemens netbook teszt

A Fujitsu Siemens nemrég jött ki első netbookjával. Az Amilo Mini Ui 3520, késve érkezett az egyre telítettebb netbook piacra, képességei pedig nem nyűgözték le a HWSW szakértő csapatát.

A Fujitsu Siemens kivárta, hogy az Asus, az MSI, az Acer –vagyis a versenytársak teszteljék a piacot, arra számítva, hogy a netbookok mégsem terjednek el. Mivel ennek az ellenkezője történt, az augusztusi IFA kiállításon mutatta be saját netbookjét, az Amilo Mino Ui 3520-at.

A gép a legtöbb konkurenséhez hasonlóan Atom-alapú, 8,9 hüvelykes képátlójú kijelzővel, de flash-meghajtó nélkül, kizárólag merevlemezzel kerül forgalomba. A Minibe 1 gigabájt memóriát építettek, és Windows XP Home operációs rendszert telepítettek.

A netbook a magyar piacon októberben forgalomba, egy elsőszériás példány azonban már szeptember végén eljutott a HWSW-hez, ahol a csapat tesztelte az Amilo Minit.

A netbook  a Fujitsu Siemens Amilo családjának új formatervét követi. A dizájn alapvetően a fehér-fekete színek kontrasztjára épül, emellett látványosan szakít a gömbölyded formákkal, helyette határozott ívek adják a fő csapásirányt. Bár a nagyobb Amilo gépek fényes műanyagborítást kapnak az Amilo Mininél a fekete és fehér burkolati elemek legjobb esetben is átlagos minőségi látszatot keltő matt felületű műanyagból készültek.

Az Amilo Mini ugyan 8,9 hüvelykes kijelzővel ellátott netbook, de a kávára ránézve nyilvánvaló, hogy nagyobb TFT-panel is elfért volna a gépben. A Fujitsu Siemens netbookjában ugyanaz az 1024x600 pixeles felbontású, 8,9 hüvelykes, matt felületű panel található, mint az Acer Aspire One-ban. A kijelző csak nagyjából 130 fokos szögben hajtható hátra, a kiegyensúlyozás a tesztelők szerint annyira szerencsétlen, hogy ölben tartva jó eséllyel felbillen a gép, ha nem tartjuk rajta a kezünket.

A klaviatúra sem tölti ki a teljes rendelkezésre álló teret, emiatt a gombok túl kicsik. A gép a csatlakozókat és az interfészeket tekintve átlagosat nyújt, de csak két USB kapu található rajta. Az Amilo Mini az Intel 1,6 GHz-es Atom processzorára épülő megoldás, mely az eddigi tapasztalatok alapján a lehető legjobb választás egy ilyen hordozható számítógépbe. A háttértár a Toshiba 60 gigabájtos, 1,8 hüvelykes merevlemeze, a gép pedig rendelkezik WLAN-adapterrel és egy Bluetooth-modullal is.

A HWSW értékelése szerint az Amilo Mini alapvetően hozza azt a teljesítményt, melyet az eddigi, Atom-alapú netbookoknál láthattunk, azaz a gép internetezésre, alapvető irodai munkára gond nélkül használható, továbbá korlátozottan multimédiás feladatokra is befogható. Így például a HD-videók megjelenítése sem okoz neki gondot, igaz, itt sok múlik a tényleges felbontáson és a kódoláson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.