BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optikai lencse egy csepp vízből – olcsó megoldás kamerákhoz

Egyre nagyobb az érdeklődés az olcsó és lehetőleg minél kisebb kamerák iránt. A mobiltelefonokba épített berendezéseknél veszik nagy hasznát a folyékony lencséknek.

Nehéz elképzelni a folyékony lencsénél egyszerűbb találmányt: egyetlen vízcseppből áll, amely a fókuszálja a fényt. A kemény anyagokkal szemben számos előnnyel rendelkezik: rendkívül kicsi, így ideálisan használható mobiltelefonokban és más hordozható eszközökben. Érthető okokból olcsó és ráadásul a vízcseppben jelentkező felületi feszültség gyakorlatilag tökéletes gömbbé formázza – ezt kemény anyagok alakításával nehéz elérni – írja a NewScientist.

Ebben az évben a Varioptic mutatott be egy folyékony lencsével felszerelt olcsó kamerát. Ennél a technológiánál elektromos hullámok fókuszálják a vizet a szükséges időben. Ezzel az a gond – vélik a Rensselaer Polytechnic kutatói – hogy a durva beavatkozás miatt a víz felszíne felborzolódik és a lencse nem képes gyorsan élesíteni. Hogy elkerüljék ezt a problémát, a labor másfajta mozgató mechanizmust dolgozott ki.

Egy lyukas teflon lemezt mártottak a vízbe, amiben egyetlen csepp víz ült meg, mindkét oldalon kidudorodva. Ezután egy hangszóróval magas frekvenciás hangokat sugároztak rá. A vízcsepp a "hangorkán" hatására rendkívül gyors mozgásba kezdett és ezzel meg is oldódott a probléma. A másodpercenként többszöri elmozdulásnak köszönhetően a hang által vezérelt folyékony lencse is képes a gyors expozícióra. A gép egy kép helyett egy rövid sorozatot készít és a képszerkesztő szoftver választja ki a megfelelő élességűt.

"Az ötlet ígéretes, de néhány probléma még megoldásra vár" véli Stein Kuiper, a Philips eindhoveni kutató központjának munkatársa. Kuiper szerint a lencse használatakor megnő a bemozdulás lehetősége. Ezért rövid expozíciós időt kell használni, ez viszont csökkenti a beáramló fény mennyiségét és ezáltal a megfelelő kép elkészülésének esélyét is. Ez viszont a feltalálók szerint könnyen megoldható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.