BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb intő jel a műanyag palackokról – szívbetegséget okozhat a Biszfenol

Biszfenol A, azaz BPA a törhetetlen műanyag edények (cumisüvegek, ételtároló dobozok, stb.) alapanyaga. Egészségkárosító hatását már korábban is gyanították a tudósok, most egy nagyszabású tanulmány az anyag szívre gyakorolt káros hatását fedte fel.

A BPA-t olyan, úgynevezett polikarbonát műanyag edényekhez használják, amelyeknél fontos a tartósság és a karcállóság. A különböző dobozok és palackok mellett a biszfenolt a konzerviparban is gyakran használják, ezzel vonják be ugyanis a fémdobozok belsejét, megóvva őket a korróziótól. Mint arról a VGO korábban beszámolt, szakértők, közöttük magyar tudósok is felhívták a figyelmet a BPA egészségre gyakorolt káros hatására.

Most a Journal of the American Medical Associationben közzétett tanulmányban olvasható egy friss felmérés eredménye, miszerint a magas BPA szintet mutató felnőtteknél gyakrabban alakul ki szív– vagy cukorbetegség – tudósít a Reuters.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) augusztusban adott ki közleményt, amelyben biztonságosnak ítélet a jelenlegi biszfenol-kitettségi szintet az Egyesült Államokban. A Hatóság képviselő most azt mondták: ellenőrizni fogják a friss adatokat. Az FDA munkatársa hozzátette: léteznek módszerek, amellyel csökkenthető a BPA szint, ám eddig azért nem javasolták az embereknek, hogy változtassanak az életmódjukon, mert nem bizonyította semmi ennek szükségességét.

A kutatók 1 455 magas BPA szintet mutató amerikait vizsgáltak meg, így jutottak az említett eredményekre, amelyeket azonban az American Chemistry Council nevű ipari csoportosulás vitat. Véleményük szerint ez a vizsgálat nem bizonyítja kellőképpen, hogy a biszfenolt szív- és cukorbetegséget okoz, az állatokon végzett laborkísérletek viszont kellően bizonyítják, hogy a BPA nem káros az egészségre. A vitába az amerikai politika is beleszólt: John Dingell demokrata képviselő szerint az FDA szűklátókörűen döntött, amikor kizárólag a piaci szereplők által finanszírozott vizsgálatokat tekintette mérvadónak. Az FDA részéről kijelentették: elképzelhető, hogy államilag finanszírozott vizsgálat is indul majd Biszfenol ügyben, ez azonban évekig eltarthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.